Home

Na pomolu nova afera sa lažnim vozačkim dokumentima?

13 Sep

Na pomolu nova afera sa lažnim vozačkim dokumentima?

Sloveniju je prije nekoliko godina potresala velika afera vezana za falsifikovanje vozačkih dozvola, u koju je bilo umiješano više auto škola, pa čak i neke javne institucije. 

Sudeći prema anonimnoj prijavi, koja je ovih dana stigla na brojne adrese medija u BIH i na odgovorne institucije, novi skandal slične vrste mogao bi uskoro izbiti na relaciji Slovenija - Republika Srpska.  U pitanju su mućke oko polaganja ispita za pridobijanje »koda 95«  koji je neophodan za sve vozače, koji žele da voze kamione širom Evropske unije. 

Prema navodima zapisanim u anonimnoj prijavi taj kod koji se dobija obično kroz pripremna predavanja i ispit i košta oko 500 EUR pojedini vlasnici auto škola u Republici Srpskoj nude po nešto višoj cijeni, s tim da oni koji se odluče na ovaj način dobiti »kod 95« mogu to uraditi mnogo lakše i bez nepotrebnog maltretiranja sa polaganjem ispita.

U prijavi je navedeno ime Dalibora Mlađenovića, vlasnika autoškola iz Prnjavora, o kome su mediji u Republici Srpskoj i BiH početkom ljeta pisali da je u periodu od 2012. do 2015. prodao 29 lažnih vozačkih dozvola i na taj način zaradio više od 30 hiljada konvertibilnih maraka. 

Zbog toga je osnovni sud u Prnjavoru pokrenuo tužbu protiv njega. U optužnici je tada navedeno da je kandidatima uzimao novac, a za taj novac zauzvrat im je sređivao lažna uvjerenja o položenom vozačkom ispitu za B i C kategoriju. Vozačke dozvole koje su dobijene na taj način kasnije su bile poništene, a Mlađenović prevarenim vozačima nikada nije vratio novac.

Sličan scenario je, kako stoji u prijavi, u igri i kada je u pitanju polaganje ispita za »kod 95«. Kandidatima koji se obrate  Mlađenoviću on nudi mogućnost da bez ikakvog učenja i bez provjere znanja dobiju licencu za »kod 90«. 

U mrežu koja se bavi falsifikovanjem pomenute licence su sem Mlađenovića navodno uključeni i njegovi suradnici u Sloveniji, koji imaju dobre veze sa članovima pojedinih komisija, kod kojih se polaže ispit za »kod 95« ali i neke auto škole iz Srbije. Na taj način oni osiguravaju polaganje ispita »bez truda«, novac se dijeli, a sav rizik snose šoferi, koji na taj način dolaze do papira. Mlađenović se potencijalnim strankama hvalio da ima svoje ljude u komisijama u Ljubljani, Kopru i Mariboru.

Da bi stekao neophodnu licencu za vožnju po evropskim putevima, šofer, pisac anonimne prijave je, kako sam tvrdi, dobio od Mlađenovića u Prnjavoru lažne potvrde o tome da je završio pripremni kurs  za polaganje ispita za pomenutu licencu. Završni čin je bilo »polaganje ispita u Sloveniji«, gdje je zapravo sa nekoliko potpisa dobio potvrdu o tome da je završio ispit. 

Kako su u Sloveniji posljednjih godina vrlo osjetljivi na razne manipulacije vezane za vozačke dozvole, za očekivati je da bi mogli vrlo brzo reagovati i u ovom slučaju. Ako se pokaže da je Mlađenović zaista sređivao lažne potvrde, mnogi vozači, koji su ove i prošle godine preko njegove auto škole došli do dragocjenih licenci mogli bi u narednim mjesecima ostati bez njih i još jednom polagati ispit regularnim putem.

weq1

 

(Cazin.NET)

0 Comments

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top