Na predizbornim skupovima Donalda Trumpa zaraženo oko 30.000 ljudi

trump
Istraživači sa Stenforda pomno su pratili 18 Trumpovih skupova između juna i septembra i učesnike čak 10 sedmica nakon okupljanja...

 

WASHINGTON, 1. novembra - Masovni predizborni skupovi američkog predsjednika Donalda Trumpa rezultirali su sa približno 30.000 novopotvrđenih slučajeva kovida-19 i vjerovatno prouzrokovali smrt oko 700 Amerikanaca, pokazuju rezultati novog istraživanja prestižnog Univerziteta Stenford.

Istraživači sa Stenforda pomno su pratili 18 Trumpovih skupova između juna i septembra i učesnike čak 10 sedmica nakon okupljanja.

Istraživanje je pokazalo da je stopa rasta broja novih slučajeva veća u zajednicama koje su bile domaćini predizbornih mitinga u poređenju s obližnjim gradovima koje Trump nije posjetio, prenio je američki portal Politiko.

- Zajednice u kojima su se u početku održavali Trumpovi skupovi platile su visok danak u bolesti i smrti. Ipak, postoje i pokazatelji da se poštovanje preventivnih mjera, kao što je nošenje maski, poboljšalo na kasnijim skupovim, navodi se u studiji Stenforda.

Predstavnik Trumpovog protivkandidata Joe Bidena oštro je kritikovao Trumpove skupove kao mjesta "superširenja zaraze" na kojima se krše sva zdravorazumska zdravstvena pravila.

Na Bidenovim skupovima bilo je mnogo manje ljudi i svi su nosili maske i držali fizičku distancu.