ZZO USK: Na prijedlog Vlade USK produžen rok za uplatu premije za 2019. godinu

Na posljednje održanoj sjednici Skupštine USK 10.09.2019.god. na prijedlog Vlade USK produžen je rok za uplatu premije zdravstvenog osiguranja do 30.09.2019.godine

Podsjećamo prijašnjom odlukom premija se mogla uplatiti od 04.januara do 30. aprila ove godine.

Visina premije za 2019. godinu iostaje 20,00 KM po osiguranom licu i vrijedi za kalendarsku godinu.

Uplatom premije zdravstveni osiguranici oslobođeni su plaćanja oko 50 zdravstvenih usluga u domovima zdravlja i Kantonalnoj bolnici „Dr. Irfan Ljubijankić“, te u slučajevima neophodnog liječenja izvan našeg kantona i zemlje. I ove godine plaćanja premije oslobođene su određene kategorije stanovništva, među kojima su porodice šehida i poginulih boraca, ratni vojni invalidi prema procentu invalidnosti, djeca osigurana preko Centra za socijalni rad, te osobe starije od 65 godina koje nemaju nikakva primanja i osigurani su preko Centra.

Kao i prethodnih godina, u svim poslovnicama Unicredit bank omogućene su gotovinske i bezgotovinske uplate premije uz naknadu u iznosu 0,50 KM po transakciji. Korisnici elektronskog bankarstva koji imaju otvorene račune u banci mogu izvršiti uplatu premije. Napominjemo da, kao i ranijih godina, na jednu uplatnicu mogu se navesti i ostali osiguranici uz obavezu navođenja jedinstvenog matičnog broja za svako osigurano lice. Namjenski transakcijski račun kod Unicredit bank je broj 3385002200716422 za uplatu premije.

Osigurano lice Zavoda, za koje obveznik obračuna i uplate doprinosa vrši redovnu uplatu doprinosa za obavezno zdravstveno osiguranje sa dokazom o uplaćenoj premijiobraća se nadležnoj poslovnici Zavoda koja vršiunos u odgovarajuću aplikaciju Zavoda, piše USN.ba.

Image