Na prvenstvu BiH u šahu kadetima Cazina jedna zlatna i jedna srebrna medalja

.

 

U Bihaću 04. jula u hotelu „Safir“ završeno XXI. Državno Kadetsko i juniorsko prvenstvo BiH u šahu za 2021.godinu u organizaciji Šahovke Unije BiH, Suorganizator je bio ŠS Federacije BiH-e, a tehnički organizatori Šahovski Savez USK-a i ŠK „Bihać“. Na prvenstvu je nastupilo 87 mladih šahista i šahistica iz Šahovskih klubova sa područja BiH koji su se plasirali na državno prvenstvo, a prethodno su nastupili na pojedinačnim prvenstvima ŠS Federacije BiH, ŠS Herceg Bosne i ŠS Republike Srpske. Prvenstvo je igrano po dobnim grupama od 8,10,12,14,16,18 i 20godina starosti, posebno za dječake i posebno za djevojčice po Bergerovom sistemu (svako sa svakim).

Kadeti ŠK „Cazin“ Kekić Naid i Kekić Ahmed u dobnoj grupi do 10 godina su osvojili zlatnu i srebrenu medalju. Time je Kekić Ahmed postao državni prvak BiH, a Kekić Ahmed državni viceprvak u svojoj kategoriji. Obojica su stekla pravo nastupa na kadetskom svjetskom, odnosno evropskom prvenstvu.

Dobre nastupe su zabilježili i Tatarević Muhammed u dobnoj grupi do 16 godina, te Salimović Belmin i Veladžić Mirnes u dobnoj grupi do 20 godina starosti. Sa područja našeg kantona je nastupilo 12 takmičara, od čega 7 iz Bihaća i 5 iz Cazina. Treba naglasiti da je i sam nastup i plasman na ovo prvenstvo dobar rezultat za većinu naših kadeta i omladinaca. Prvenstvo je proteklo u fer play i korektnim šahovskim nadmetanjima, uz dobru tehničku organizaciju i sudjenje.