Na Putinovoj crnoj listi i dva bivša svjetska prvaka, Kličko poslao snažnu poruku Rusima

.
Ukrajinci se ne predaju

 

Bivši svjetski bokserski prvaci u teškoj kategoriji Vladimir i i njegov brat Vitali Kličko zadužili su oružje u Ukrajini kako bi pomogli vojsci u odbrani svoje zemlje nakon ruske invazije.

Vitali Kličko je gradonačelnik Kijeva, gdje se također vode žestoke borbe. Glavni grad Ukrajine jedna je od meta Rusa, ali ukrajinska vojska uspjela je za sada da se odbrani.

U sastavu ukrajinske vojske su i braća Kličko. Vitali je nosio uniformu Ukrajinske vojske, a saad je poslao i poruku Rusima.

"Idite kući, ovdje nemate šta tražiti. Nadamo se da će se Rusi odlučiti da se vrate u Rusiju, ali vidim toliko ljudi koji su ponosni na našu vojsku, vidim Ukrajince kojio brane svoj glavni grad i svoje domove, svoje porodice... Poštovanje za sve one koji su spremni da se bore za našu zemlju", poručio je Kličko.

Vitali Kličko je u parlament Ukrajine ušao 15. decembra 2012., a od 26. maja 2014. obnaša dužnost gradonačelnika Kijeva. Podrijetlom iz Ukrajine, bivši sportista živio je u Njemačkoj do 2014. godine, doktorirao je sportske znanosti i brat je Vladimira Klička.

Posljednji meč imao je u augustu 2012. godine, kada je odbranio naslov svjetskog prvaka u teškoj kategoriji poWBC-u. Gradonačelnik Kijeva držao je pojas osam godina i za to virjeme odbranio 11 titula, no danas ipak ima mnogo teži izazov u svom životu.

 

 

U međuvremenu, na crnoj listi ruskog predsjednika Vladimira Putina nalaze se braća Kličko, a tu je i predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenskij.

Navodi se je Putin poslao više od 400 plaćenika u glavni gra Kijev kako bi ubili predsjednika Zelenskog i njegove po,oćnike, ali i braću Kličko. Na crnoj listi nalaze se ukupno 23 imena eminentnih ličnosti.

Navodi se da je informacija o njihovoj misiji stigla do ukrajinske vlade u subotu ujutro, a nekoliko sati kasnije Kijev je proglasio 36-satni policijski sat kako bi počistio grad u potrazi za ruskim diverzantima, upozorivši civile da će ih se smatrati agentima Kremlja ako izađu van.

A izvor usko povezan s aktivnostima grupe navodno je potvrdio da je između 2000 i 4000 plaćenika prešlo granicu u januaru i da su raspoređeni u raznim regijama u Ukrajini.