Na rubu radijacijske katastrofe: Objavljena fotografija, pokazuje koliko je vatra bila blizu reaktorima

.
Ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba nedavno je napisao da bi katastrofa bila deset puta veća od one Černobilu, da je došlo do eksplozije elektrane

 

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski (Zelensky) se kasno sinoć obratio javnost, te izjavio kako je zbog djelovanja Rusije prijetila nuklearna katastrofa u Evropi.

- Prvi put u historiji je stala nuklearna elektrana Zaporožja. Hitna zaštita energetskih jedinica je radila, nakon što je posljednja radna linija povratka energije elektrane u ukrajinski elektroenergetski sistem oštećen ruskim granatiranjem.

Dizel generatori su odmah aktivirani za snabdijevanje energijom same elektrane, za podršku nakon gašenja. Svijet mora shvatiti o kakvoj se prijetnji radi: da se dizelski generatori nisu uključili, da automatika i naše osoblje elektrane nisu reagirali nakon raspada struje, tada bismo već bili prisiljeni prevladavati posljedice radijacijske nesreće - naveo je Zelenski.

Ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba (Dmtryo) nedavno je napisao da bi katastrofa bila deset puta veća od one Černobilu, da je došlo do eksplozije elektrane.

Objavljena je fotografija na kojoj se vidi koliko je vatra bila blizu nuklearnim reaktorima i otpadu.

 

Zaokruženo na fotografiji su nukleani reaktori, a do njih je radioaktivni otpad. Južno od toga je požar i dim koji se širio uz nuklearku / Foto: Twitter