Na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća dodijeljeni mandati

Tri vijećnika su vratila mandat nakon što su osvojila skupštinski na posljednjim izborima, a na njihovo mjesto došli su kandidati s najviše glasova na lokalnim izborima iz 2016.

Na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća Zenice dodijeljena su tri mandata i to Diani Bešić iz Saveza za bolju budućnost (SBB), Melihi Salčinović iz Naše stranke, te zastupniku Elvisu Alijagiću iz Socijaldemokratske partije (SDP).

Problem obrazovanja

Naime, ovome je prethodilo osvajanje mandata u Skupštini Zeničko-dobojskog kantona na proteklim općim izborima i to Amele Granić, Sanje Renić i Mladena Simića, koji su po osvajanju kantonalnog vratili mandat u Vijeću.

Prema rezultatima Centralne izborne komisije BiH, na njihova mjesta u Vijeću došli su oni kandidati koji su na lokalnim izborima, održanim 2016. godine, imali najveći broj glasova.

Diani Bešić iz SBB-a, inače profesorici i direktorici Druge gimnazije, mandat je pripao nakon što je Amela Granić osvojila mandat u Skupštini ZDK. Podsjetimo, ona je ranije istupila iz SBB-a, a za Skupštinu ZDK bila je na listi Nezavisnog bloka. Sada SBB u Vijeću ima tri vijećnika, a Bešić kaže da će podržati sve što je dobro za grad.

- Sve Odluke koje smatram da su dobre za grad, dobit će moju podršku. Budući da dolazim iz školstva, pokušat ću se uključivati u probleme rješavanja obrazovanja mladih, a koji su u nadležnosti grada – kaže Bešić, pozivajući sugrađane, ako imaju neki problem i moguće ga je riješiti u Vijeću, da joj se obrate.

Umjesto Sanje Renić iz Naše stranke, koja će naredne četiri godine biti zastupnica u Skupštini ZDK, mandat je dobila Meliha Salčinović, koja je, također, prosvjetni radnik.

Mjesto sekretaru

Mladen Simić (SDP) također je vratio svoj mandat, jer je na Općim izborima ostvario mandat u Skupštini ZDK. Umjesto njega u Vijeće je ušao Elvis Alijagić, sekretar Gradskog odbora SDP-a Zenica.

Od tri nova vijećnika najviše glasova na lokalnim izborima osvojila je Bešić iz SBB-a i to 672, Alijagić 624, dok je Salčinović osvojila 247 glasova.

Prelasci u SDP

U Gradskom vijeću Zenice došlo je i do prelaska iz jedne u drugu stranku. Čak četiri vijećnika, koja su na lokalnim izborima mandate osvojila kao kandidati Snage centra, prešla su u SDP.

Riječ je o Adnanu Šabaniju, Kenanu Fetahagiću, Dženanu Dediću i Sanjinu Aldobašiću. Zbog prelaska u SDP, Snaga centra traži od njih da vrate mandate stranci kao što su to potpisali u izjavi.