Na sjednicu Parlamenta dolaze i zastupnici iz RS-a, kako će se postaviti HDZ BiH

123
Današnjoj sjednici Predstavničkog doma PS BiH odazvat će se i zastupnici stranaka vlasti i opozicije iz RS-a koje od kraja jula blokiraju rad državnih institucij, nakon što je visoki predstavnik Valentin Inzko na samom odlasku iz BiH nametnuo izmjene Krivičnog zakona BiH kojim se zabranuje negiranje genocida, veličanje ratnih zločinaca, ili davanje imena institucija, ulica, po presuđenim ratnim zločincima.

I dok će na današnjoj sjednici zastupnici SNSD-a i glasati i to za smjenu ministra odbrane BiH Sifeta Podžića (DF) koja je pokrenuta jer je prolongirao zajedničku vježbu OS BiH i Vojske Srbije, zastupnici opozicije neće učestvovati u glasanju tvrdeći da će se pridržavati donesenih zaključaka u NSRS da ne učestvuju u radu institucija BiH. 

Ono što se postavlja kao pitanje je kako će se postaviti zastupnici HDZ BiH, da li će biti za smjenu ili će ostati suzdržani. Zastupnici SDA, SDP BiH, DF, Naša stranka, PDA, NES, NB bit će protiv smjene. 

Uoči ove sjednice bit će održan Kolegij koji bi se trebao izjasniti o posebnoj sjednici na kojoj bi se omogućilo obraćanje visokom predstavniku Christianu Schmidtu. I dok je Nebojša Radmanović iz SNSD-a najavio da neće doći na sjednicu Kolegija, odluku mogu donijeti predsjedavajući Denis Zvizdić i član Kolegija Borjana Krišto (HDZ BiH), ali je pitanje kako će se Dragan Čović i HDZ postaviti prema tom zahtjevu. 

Blokada institucija koje je pokrenuo Dodik, a pridružili mu se i opozicija, pa i HDZ BiH kojeg zanima samo Izborni zakon BiH po njihovoj želji, izazvala je reakciju međunarodne zajednice, ali i diplomatsku ofanzivu SAD. 

Stvari su se zakomplicirale nakon što je NSRS donijela prvo odluku kojom neće primjenjivati izmjene Krivičnog zakona BiH na području RS-a, a zatim su donijeli Zakon o lijekovima i medicinskim sredstvima RS kojim se podriva državna Agencija za lijekove i medicinska sredstva. Iako je Dodik upozoravan da povlačenje nadležnosti ne može se obavljati u NSRS već u Parlamentarnoj skupštini BiH gdje su i donošeni zakoni, vlast se oglušila na to. 

Dodik je najavio povlačenje i drugih nadležnosti kao što je UIO BiH, VSTV, Sud BiH i Tužilaštvo BiH, SIPA, OSA, OS BiH.