Na sjeveru Kosova jutros mirno: Vučić danas na sastanku s ambasadorima zemalja

.
Pojačano je prisustvo pripadnika KFOR-a i na prilaznim putevima

Na sjeveru Kosova jutros je mirno, a u opštinama Zubin Potok, Zvečan i Leposavić, tokom noći nije bilo incidenata.

 

 

Broj pripadnika KFOR-a je pojačan, a vojnici se nalaze oko zgrada tamošnjih opština, gdje su građani jučer protestovali, ali i oko zgrade opštine u Sjevernoj Mitrovici, piše Telegraf.rs.

Pojačano je prisustvo pripadnika KFOR-a i na prilaznim putevima sva četiri sjedišta opština sa srpskom većinom na sjeveru pokrajine.

Policija na terenu

Kosovska policija i specijalci i dalje se nalaze u zgradama te četiri opštine.

 

Za danas su ponovo zakazani protesti Srba u Zvečanu, Zubinom Potoku i Leposaviću. Njihov zahtjev je povlačenje specijalaca sa sjevera Kosova, kao i da novoizabrani albanski gradonačenici na izborima na koje Srbi nisu izašli, ne dolaze na posao u srpske opštine. Albanski gradonačelnici iz Zvečana i Zubinog Potoka najavili su da danas neće ići u kancelarije.

Vučić na sastanku

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić sastat će se danas sa ambasadorima zemalja Kvinte - SAD, Velike Britanije, Francuske, Italije i Njemačke, kao i sa šefom Delegacije Evropske unije u Srbiji.

Sastanak je zakazan za 8 sati, u zgradi Generalnog sekretarijata predsednika Republike, saopštila je pres služba predsednika.

Podsetimo, u Zvečanu je juče došlo do sukoba između pripadnika KFOR-a i Srba, koji su mirno protestovali. U sukobima su korišteni suzavac i šok bombe, a kosovska policija navodno je, kako tvrde srbijanski mediji, koristila i bojevu municiju.

U sukobima je ranjeno više od 50 Srba, među kojima troje teško.

 

Foto:Telegraf