Na terenu se već vidi da je novi migrantski val počeo: Provedena akcija izmještanja migranata

migr
Služba za poslove sa strancima BiH jučer je u Bihaću, u saradnji s MUP-om Unsko-sanskog kantona, provela akciju izmještanja migranata na Lipu

Oko dvije stotine migranata, koji su živjeli u napuštenim građevinama Doma penzionera i Krajinametala u Bihaću, jučer je prikupljeno i izmješteno u privremeni prihvatni centar na Lipi pod kontrolom državne Službe za poslove sa strancima i odmah je započelo njihovo evidentiranje radi kontrole tokova migracija u našoj zemlji. Na Lipi je i dalje ograničen pristup stranim novinarima. Fotograf Tessa Kraan na Instagramu ističe da su ovakve deložacije uobičajene te da će ih zajedno sa migrantima biti sve više kako dolaze topliji mjeseci. Na terenu se već vidi da je novi migrantski val počeo.

DOLAZI PROLJEĆE

- To je dio redovnih aktivnosti policije USK-a. Mi smo od jutarnjih sati iz napuštene zgrade Krajinametala u Jablanskoj ulici i zgrade u izgradnji Doma penzionera u centru grada izmjestili migrante i sproveli ih do kampa Lipa, gdje postoji dovoljno kapaciteta za sve njih kojih je bilo oko dvije stotine. Sve je proteklo bez ikakvih problema. Nažalost, svjedoci smo da kako dolazi proljeće sve više migranata zatičemo na našim ulicama i sve će više biti posla za pripadnike naše policije, kazao je Ale Šiljdedić, portparol MUP-a USK-a.
Građani Bihaća, koji su do jučer apelovali na to da se migranti iz grada prebace na Lipu, čine se i dalje nezadovoljni, računajući na to da će netom ispražnjeni objekti ponovo biti naseljeni migrantima koji ovih dana napuštaju kampove oko Sarajeva i kreću ka Krajini.

Dom penzionera, stara Željezara i Krajinametal su, pored stadiona Jedinstva na Lukama i Kombiteksa, glavne lokacije za skvotove


Ove aktivnosti izmještanja iz grada u kamp sliče onim prošlogodišnjim, u vrijeme dok je aktivan bio kamp Vučjak, s tim što je ovaj put konačno nadležna Služba za strance.
- Za postupak izmještanja angažirano je više policijskih službenika, dodatnog osoblja Službe za poslove sa strancima, koji su inspektorima Službe pružili asistenciju u sprovođenju relokacije migranata. Angažovani su bili i medicinski timovi humanitarnih organizacija SOS iz Bihaća i kantonalnog Crvenog križa, koji su migrantima obezbijedili i medicinske preglede na licu mjesta. Nakon dolaska u privremeni prihvatni centar Lipa, sve migranti je pregledao ljekarski tim Doma zdravlja Bihać, te je kod 20 migranata utvrđeno postojanje scabiesa, pa su oni odmah medicinski tretirani. Nakon medicinskih pregleda uslijedila je biometrijska provjera lica i pokrenut je proces njihove registracije i izdavanja ID kartica, te podjela prehrambenih i neprehrambenih proizvoda, naveli su iz Državne službe za poslove sa strancima.

 

image

Migranti se izmještaju

NASTAVAK AKTIVNOSTI

Navedene operativne aktivnosti su rezultat zaključaka sa prethodno održanih sastanaka kantonalnih vlasti sa ministrom sigurnosti BiH, predstavnika Službe i predstavnika Ministarstva unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona. Također kažu da će nastaviti ovako postupati i u narednom periodu kada novi migranti počnu pristizati.