Na ulicama Hong Konga protestovalo 800.000 ljudi

OKO 800.000 hiljada ljudi odjevenih u crno protestovalo je danas na ulicama Hong Konga, obilježavajući šest mjeseci protesta protiv gradskih vlasti i njihove sve veće podložnosti komunističkom režimu u Pekingu, izvijestili su organizatori.

U protestu je sudjelovalo 800.000 ljudi, sa zadovoljstvom je u nedjelju navečer novinarima kazao Eric Lai iz Građanske fronte za ljudska prava (CHRF).

Riječ je o najvećem broju okupljenih od početka protestu u junu. Hongkonška policija, čija je procjena puno niža, još nije objavila svoje brojke.

U sumrak su sudionici upalili svjetiljke na svojim pametnim telefonima stvorivši golem svjetlosni tepih.

"Borite se za slobodu"

"Bez obzira na to na koji način izražavamo svoje stavove, mirnim mimohodom, civiliziranim izborima, vlada nas ne želi poslušati", rekao je jedan 50-godišnji prosvjednik, dodavši da se "ona pokorava isključivo naredbama Komunističke partije Kine".

Uz uzvike "Borite se za slobodu, stanite uz Hong Kong", anti-vladini aktivisti, mladi i stari, krenuli su jutros iz Victoria Parka u užurbanoj trgovačkoj četvrti Causeway Bay, prema ulici Chater u blizini središta financijske četvrti.

Protesti su pokrenuti zbog najave donošenja zakona koji bi omogućio izručenje osumnjičenika u ostale dijelove Kine.

Stanovnici Hong Konga koji, po formuli "jedna zemlja, dva sustava", ima znatnu autonomiju i uživa više političkih sloboda od ostatka Kine, strahuju od pokušaja Pekinga da umanji autonomiju tog grada.

Peking to odbacuje, a za prosvjede krivi SAD i Veliku Britaniju, čija je kolonija bio Hong Kong, prenosi Index.

Stanje u Hong Kongu je relativno mirno od izbora za vijeća gradskih četvrti 24. studenog, na kojima su prodemokratski kandidati osvojili skoro 90 posto mjesta, dok su na prethodnim izborima većinu odnijeli propekinški kandidati.

Izvor: