Na Vlašiću usred sezone nestaje vode- turisti ogorčeni, koncesionari naplate, a ne osiguraju je

Vlašić
Bosna i Hercegovina je zemlja koja ima ogromne potencijale u turizmu, što potvrđuje porast broja turista iz godine u godinu. Ove je već oboren rekord po broju posjeta i trend može biti nastavljen, ako se ne ugrozi neprofesionalnim i bahatim odnosom nekih institucija ili koncesionara koji upravljaju javnim dobrima.

 

Priča koju nam je dostavio naš čitalac, a koju smo potvrdili i kod nekoliko drugih izvora govori da bi se pozitivan imidž i interes za posjetom koji planina Vlašić ima i za domaće, ali posebno za strane turiste mogao drastično promijeniti i naštetiti vlasnicima apartmana, hotelskih smještaja, ali i državi zbog gubitka turista na ovoj bh. ljepotici. Na ovoj planini i veliki broj Krajišnika ima svoje aprtmane ili koristi zimske, a u zadnje vrijeme i ljetne odmore.

Naime, kako nam je naveo naš čitatelj koji je prije 20 dana boravio na mini ljetnom odmoru na Vlašiću, ostao je zgrožen činjenicom da na ovoj planini, nemaju osiguran dotok i isporuku vode i da je svaki dan imao višesatne redukcije vode, a naveče od 19 sati do ujutro nije je uopšte bilo.

Zamislite situaciju da odete na odmor sa porodicom, a nemate osnovni sadržaj- vodu za piće, hranu i neophodno pranje i tuširanje?

Ogorčen, naš čitatelj se žalio vlasniku apartmana koji mu je odgovorio da je razlog toga, veći broj sportista koji su tada boravili u hotelima na Vlašiću, da se češće kupaju i da im treba više vode??? I to je razlog kažu da su koncesionari, koji upravljaju javim dobrima ove planine, uskratili vodu vlasnicima apartmana, a osigurali za goste, u većinski svojim hotelima.

Prema riječima našeg sagovornika koji duži period ima svoju vikendicu na ovoj planini, dešavalo se ovo i ranije, ali je bahatost dvojice ljudi koji su dobili od opštine Travnik pravo- koncesiju da upravljaju dobrima na ovoj planini, svake godine sve veće- oni naplaćuju priključke novim objektima, uzimaju ogromna sredstva od toga, a ništa ne ulažu i ne šire kapacitete.

Prije 10-15 godina se iz izvorišta na Vlašiću napajalo 3-4 puta manje korisnika od kojih su izvjesni Enko i Goran, koji navode kao koncesionare, naplaćivali naknade, a u međuvremenu se broj priključaka povećao mnogostruko, samim time i prihodi na njihove račune, a ulaganje u proširenje kapaciteta za vodu su nikakva ili minimalna i ne mogu podmiriti potrebe korisnika, pa zato dolazi do ovakvih situacija.

Zbog činjenice da naplaćuju vodu, a ne isporučuju korisnicima, kako su naveli pokrenuće tužbu za nadoknadu štete, a očekuju i da općina Travnik preispita na koji način koncesionari koriste, odnosno zloupotrebljavaju pravo i da li su i koliko, u skladu sa odlukom o dodjeli koncesije, izvršili svoje obaveze.

Ako se pokaže da nisu i ne rade to u skladu sa dogovorenim, obaveza općine mora biti da raskine ugovore o koncesiji i istu dodijeli drugom, odgovornom licu koje će svoje obaveze izvršavati savjesno i na način da osigura dalji razvoj i perspektivu ovog bh. planinskog dragulja.

Jer, u 2023. godini, na ovako perspektivnoj turističkoj lokaciji, zbog sebičnosti i zloupotrebe prava na korištenje ovog javnog dobra, ne osigurati osnov- vodu za boravak turista je sramna činjenica koja se ne smije više dozvoliti, a ona se dešava i ovih dana, kako smo dobili dodatnu potvrdu od turista koji i danas borave na ovoj planini.

Bogaćenje pojedinaca na javnim dobrima koji ne izvršavaju svoje obaveze mora biti zaustavljeno, za to je odgovorna vlast, a prema informacijama naših sugovornika velika su očekivanja od aktuelnog travničkog načelnika i njegove administracije koja uživa povjerenje mještana i vlasnika apartmana i vikendica na Vlašiću jer su na nekim potezima pokazali da žele uvesti red i očuvati imidž i vrijednost ove planine. Koliko će brzo i efikasno djelovati i povući poteze u tom pravcu saznaćemo u narednom periodu.