Na Vojno-medicinskoj akademiji (VMA) u Beogradu otvoren mesdžid

Na Vojno-medicinskoj akademiji (VMA) u Beogradu je u petak otvoren mesdžid uz prisustvo čelnih ljudi Islamske zajednice Srbije (IZS), imama u Vojsci Srbije i diplomata iz muslimanskih zemalja, nakon čega je i klanjana prva džuma-namaz.

VMA je najprestižnija medicinska ustanova u Srbiji, a otvoreni mesdžid je prvi na jednoj od državnih zdravstvenih ustanova u Beogradu.

Mesdžid su zajedno otvorili reisu-l-ulema Sead ef. Nasufović i i državni sekretar u Ministarstvu odbrane, general Aleksandar Živković, u ime ministra. Svečanom otvaranju su prisustvovali i visoki oficir Vojske Srbije sa predstavnicima VMA, kao i  diplomate svih islamskih zemalja koje imaju ambasadu u Beogradu, a od ambasadora lično njih petnaest. Svečanost su svojim prisustvom uveličali i predstavnici ambasade Amerike i Rusije i vojni izaslanik Bosne i Hercegovine, brigadir Senad Memić.

Image

Beogradski muftija i glavni imam Vojske Srbije, major Mustafa ef. Jusufspahić, je izrazio zahvalnost na razumijevanju državnim zvaničnicima.

- “Hvala Bogu dragom, danas smo zvanično otvorili mesdžid na Vojno medicinskoj akademiji (VMA). Zahvaljujem se Ministarstvu odbrane i Vojsci Srbije na korektnom i lijepom odnosu po pitanju odobrenja i same implementacije ovog čina koji je važan za cjelokupnu društvenu zajednicu. Bog vam svako dobro podario”, naveo je Jusufspahić u razgovoru za snews.rs.

Image