Na Vučjaku normalizira se stanje

Pored svakodnevnih izazova sa kojima se ovaj kanton nosi već godinu i pol dana, postavlja se pitanje da li je povećanim prilivom novih migranata on vraćen na početak

Situacija s migrantima smještenim na lokaciji Vučjak trenutno je pod kontrolom. TV ekipa RTVUSK posjetila je smještajni prostor na tom lokalitetu, gdje se trenutno nalazi preko 700 migranata. Incidentinih situacija danas nije bilo, a volonteri Crvenog križa podijelili su migrantima predviđene obroke

I danas, treći dan otkako traje izmještanje migranata, MUP USK obezbjeđuje ovaj prostor predviđen za smještaj migranata, a Crveni križ grada Bihaća zajedno sa svojim volonterima i dalje podiže šatorsko naselje te vrši podjelu lanč paketa, odnosno obroka na Vučjaku.

Volonteri mobilnog tima CK USK i danas su bili na Vučjaku kako bi pružili prvu pomoć onima koji je trebaju. Za vrijeme posjete kamp na Vučjaku posjetili su i predstavnici medjunarodnih organizacija. Oni nisu bili raspoloženi za izjave.

Pored svakodnevnih izazova sa kojima se ovaj kanton nosi već godinu i pol dana, postavlja se pitanje da li je povećanim prilivom novih migranata on vraćen na početak, prije svega zbog činjenice da opet imamo situaciju da veliki broj migranata nema adekvatan smještaj, hranu, niti higijenske uslove, jer je njihov broj daleko nadmašio kapacitete postojećih privremenih prihvatnih centara.