Načelnica krim-policije zvoni na uzbunu: Policija u USK nam je na izmaku snaga, imamo problem sa čak 7.000 migranata

Usk
Tri hiljade migranata nalaze se legalno u kampovima na području USK, dok su ostali u privatnim smještajima i napuštenim objektima.

 

Snežana Galić, načelnica Sektora kriminalističke policije Ministarstva unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona, rekla je za portal USKinfo.ba da se na području USK nalazi čak 7.000 migranata.

Objasnila je da se tri hiljade migranata nalazi legalno u kampovima na području USK, dok su ostali u privatnim smještajima i napuštenim objektima.

Galić je navela kako MUP USK već dvije godine provodi naredbe kada je u pitanju migrantska kriza. Na prvom mjestu je zaštita građana i njihove imovine, a sa druge strane, žele biti humani prema ljudima u pokretu i pružiti im određenu zaštitu.

Mi se već tri godine nosimo sami s ovom situacijom i pokušavamo je držati pod kontrolom – kazala je Galić.

Ističe da je svakodnevno broj migranata sve veći na području USK te da je ovo ogroman pritisak na ovo područje.

Pokušavamo svakoga dana spriječiti priliv novih migranata. Krajnjim naporima se trudimo da budemo na usluzi građanima, ali policijski službenici su na izmaku snaga, jer sve ovo traje tri godine – kaže Galić.

Dodala je da su građani sa pravom ogorčeni, kretanje im je ograničeno te je još jednom zatražila uključenje ostalih nadležnih od kojih je USK zapostavljen.