Načelnik Novog Travnika: Policija je prešutjela ustašku ikonografiju na koncertu Thompsona

Home

Načelnik Novog Travnika: Policija je prešutjela ustašku ikonografiju na koncertu Thompsona


Načelnik Novog Travnika Refik Lendo rekao je za agenciju Patria da je poražavajuće ponašanje policije tokom koncerta kontroverznog pjevača Marka Perkovića Thompsona sinoć u ovom gradu.

Nekoliko mjeseci ranije, rekao je Lendo, austrijska policija hapsila je učesnike komemoracije u Blajburgu zbog ustaških kapa i druge ustaške ikonografije, dok je policija, kaže Lendo, dozvolila ustaško divljanje u Novom Travniku. 

Iz MUP-a SBK saopćeno je da u protekla 24 sata na ovom području nije bilo prijavljenih krivičnih djela, iako se na skupu u Novom Traniku mogla vidjet ikonografija zabranjena u skoro svim evropskim zemljama.

"Bošnjaci u Novom Travniku sinoć su se osjećali kao Palestinci. Kretanje po gradu im je bilo ograničeno. Kordon policije je grad podijelio na dva dijela, u jednom dijelu su se kretali Hrvati a u drugom Bošnjaci. To je poražavajuće" ,rekao je Lendo.

Thompson je u četvrtak navečer u dvorani u Novom Travniku održao koncert pred oko 1.500 posjetilaca. Kontroverzni pjevač iz Hrvatske ranije je pokušao održati koncerte u nekoliko evropskih zemalja, poput Slovenije, Austrije i Holandije, ali su njegovi koncerti zabranjeni, zbog izrazito radikalnih stavova. 

Na koncertu u Novom Travniku neki Thopsonovi fanovi su nosili ustašku ikonografiju i uzvikivali ustaške parole 'Za dom spremni'. 

Image removed.

"Koncert je narušio odnose između Bošnjaka i Hrvata u ovom gradu" ,rekao je Lendo te dodao da ga najviše zabrinjava to što je veliki broj mladih ljudi sinoć pokazao privrženost ustaškoj ideji. 

Na Thompsonov koncert sinoć je došao i predsjednik Federacije BiH i član Predsjedništva HDZ-a Bosne i Hercegovine Marinko Čavara, piše NAP. 

 

(Izvor:nap.ba)

Tagovi
Objavio: Pet, 30/06/2017 - 12:11

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top