Načelnik Prošić najavio blokadu puta: Zaista nismo u stanju primiti migrante

Operativna grupa za upravljanje migrantskom krizom u Bihaću nakon višesatnog sastanka u ponedjeljak došla je do zaključka kako je Medeno polje najbolja lokacija za premještaj svih migranata iz Vučjaka, Bire i Mirala. Gradonačelnik Bosanskog Petrovca Dejan Prošić kazao je za N1 televiziju da će blokirati magistralni put ukoliko dođe do premještanja migranata na Medeno polje bez saglasnosti Grada.

"Kada je bila kriza donijeli smo rezoluciju kojom se oštro protivimo takvom rješavanju migrantske krize. Imamo nekoliko razloga. To je naravno da ne vidimo nikakvu funkcionalnost ili strategiju za rjesavanje migrantske krize. Zatim, tu se radi o napuštenoj stočnoj farmi, tu nema nikakve infrastrukture. Vidimo i da se radi o ljudima koji sa sobom nose bezbjednosne i medicinske rizike, zaraženi su određenim bolestima, skloni su pravljenju incidenata. Mi kao mala lokalna zajednica sa malim Domom zdralvja i policijskom stanicom ne možemo to", kazao je načelnik Bosanskog Petrovca, prenosi N1.

Govoreći o nepostojanju uslova za prihvatanje migranata kazao je kako su građani Bosanskog Petrovca u situaciji da više ne pitaju za egzistencijalne stvari, nego samo za migrante i da li će doći.

"Mi imamo jednu cisternu za vodu, po selima ljudima koji drže stoku ako je potrebno da dopremimo. Mi još uvijek imamo nezavršen proces vodosnadbjevanja, imamo naših građana bez vode i struje, sela su nam bez struje, putevi neasfaltirani, kanalizacija nije završena, a da obezbjeđujemo vodu za nekakav novi grad. Zaista nismo u stanju. Ne vidim nikakav argument da ta lokacija bude izabrana", objasnio je kazavši da se opštine oko Sarajeva i Bihaća protive lokacijama u njihovoj blizini, te da je najjednostavnije rješenje ostaviti Bosanski Petrovac da se bori s migrantima.

Gradonačelnik Prošić je istakao da je posebno uvredljivo to što o smještaju migranata u Bosanski Petrovac čita iz medija, te je najavio blokadu magistralnog puta:

"Posebno nas vređa to što niko iz kantonalnih vlasti ne razgovara sa nama, ne uključuje nas ni u kakva radna tijela. Ako dođe do nekog nasilnog premještanja migranata bez naše saglasnosti na tu lokaciju, mi ćemo pristupiti blokadi magistralnog puta."

Izvor: