Načelnik Šabanović: Zabrinjavajuće je, požar se približava Donjoj Jablanici

pers2
Požar iznad Donje Jablanice, kao i požar na lokalitetu Zvekuša u konjičkoj općini, ponovo su se aktivirali tokom jučerašnjeg dana.

Požar iznad Donje Jablanice, kao i požar na lokalitetu Zvekuša u konjičkoj općini, ponovo su se aktivirali tokom jučerašnjeg dana. 

Kontaktirali smo načelnika općine Jablanica, Damira Šabanovića, koji je za portal Radiosarajevo.ba izjavio kakva je trenutna situacija a tom području.

"Ono za šta smo prije sedam dana govorili da ne može goriti, sada gori. Situacija je zabrinjavajuća, a nepristupačan teren samo još više onemogućava brže gašenje vatrene stihije. Sada se aktivirao požar bliže Donjoj Jablanici. Ono što je bitno jeste da nema ugroženih života, a o materijalnim štetama moći ćemo govoriti kada se požari, nadamo se što prije, ugase", izjavio je Šabanović.

Dodao je i da je kiša koja je proteklih dana zahvatila Općinu Jablanica, dosta pomogla u smirivanju vatre.

"Prognoza je bila katastrofalna, da nije bilo kiše, ko zna na šta bi to ličilo. Dok razgovaram sa vama, gledam na kojoj strani je požar. Ono što prije nekoliko dana nije gorjelo, sada gori. Pretpostavljamo da je samo do sada izgorjelo oko 550 hektara šume", istakao je Šabanović.

Podsjećamo, dva helikoptera helikopterskog servisa RS bili su angažovani na izviđanju i gašenju požara na području Općine Jablanica i 16. i 17. augusta kada je veliki požar zahvatio široki pojas šumskog dobra iznad Komadinovog vrela koji se širio prema rejonu visoravni Plasa-planina Čvrsnica".

Kako naglašavaju iz FUCZ Zahtjev je upućen zbog nemogućnosti angažovanja resursa OS BiH, odnosno traženja međunarodne pomoći u cilju gašenja požara, visokih temperatura i vjetra zbog kojeg se požar širi velikom brzinom, te nepristupačnog terena zbog čega vatrogasne i druge službe zaštite i spašavanja koje učestvuju u gašenju požara nisu u mogućnosti efikasno djelovati, niti lokalizovati požar, pa je neophodan angažman letjelica za gašenje požara iz zraka.



Foto: Facebook