Novi način zapošljavanja u javnom sektoru u Kantonu Sarajevo

Ured za borbu protiv korupcije KS, kako je pojasnio ministar za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice KS Malik Garibija, će sačiniti listu supervizora za nadzor konkursne procedure, na osnovu prijedloga iz svih institucija, zavoda, javnih kompanija i nevladinih institucija

Svi prijemi u radni odnos na određeno i neodređeno vrijeme u javnom sektoru u Kantonu Sarajevo ubuduće će se vršiti na osnovu obaveznog javnog konkursa i pod nadzorom supervizora iz Ureda za borbu protiv korupcije KS.

Propisano je to novom uredbom o postupku prijema u radni odnos koju je nedavno usvojila Vlada KS, a koja je danas prezentirana rukovodiocima svih institucija, ustanova, preduzeća i pravnih lica u kantonu koji će biti u obavezi da je primjenjuju.

Ured za borbu protiv korupcije KS, kako je pojasnio ministar za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice KS Malik Garibija, će sačiniti listu supervizora za nadzor konkursne procedure, na osnovu prijedloga iz svih institucija, zavoda, javnih kompanija i nevladinih institucija.

– To su fizičke osobe koje nemaju pravo nikakvog utjecaja ili učešća u konkursu, nego su isključivo nadležna da nadziru pravilnu primjenu ove uredbe od raspisivanja javnog oglasa do njegovog okončanja, te primjene niz mjera u slučajevima odstupanja od propisanih procedura – obrazložio je.

Dodao je da je novina u procesu zapošljavanja i obaveza objavljivanja svih konkursa na internet stranici Službe za zapošljavanje KS kako bi konkursi bili bolje dostupni tražiteljima posla i kako ne bi prošli neopaženo.

Ministrica pravde i uprave KS Lejla Brčić, koja je bila inicijator uvođenja mehanizma supervizora u konkursnu proceduru, naglasila je da je funkcija supervizora veoma značajan mehanizam koji će osigurati nadzor nad cjelokupnim procesom zapošljavanja, odnosno ‘otvoriti’ taj proces prema javnosti i suziti prostor za zloupotrebe.

Izrazila je nadu da će nove mehanizme borbe protiv korupcije pri zapošljavanju uvesti i drugi kantoni i nivoi vlasti, saopćeno je iz Press službe KS, prenosi Fokus.