Nacrt Budžeta grada Bihaća usvojen u iznosu od 40 miliona maraka!

.

Skoro bez rasprave i 23 glasa “ZA” bihaćki vijećnici usvojili su Nacrt budžeta Grada za narednu godinu u iznosu nešto manjem od 40 miliona maraka.

Kao posljedica inflacije, povećani su porezni prihodi, dok su neporezni na razni prošlogodišnjih. Priliku za ulaganje amandmana klubovi vijećnika i organizacije civilnog društva imat će 30. novembra za kada je zakazana javna rasprava.

Nacrtom budžeta za financiranje različitih sektora i projekata Grada Bihaća u narednoj godini planiran je iznos od 39.6 miliona maraka i manji je u odnosu na rebalans za 4,30%. Predlagač dokumenta, gradonačelnik Elvedin Sedić, kaže da je na ovaj način osiguran uravnotežen i održiv plan funkcioniranja grada za iduću godinu. Najavljuje početak realizacije ranije najavljenih projekata za koje je osigurano sufinansiranje sa federalnog nivoa.

Kako je kazao gradonačelnik Sedić radi se o uređenju pozorišne dvorane u Kulturnom centru, gradski bazen ali i priveli kraju radovi na nekim od važnih infrastrukturnih projekata.

Osim kapitalnih, zastupljene su u manje investicije koje se uglavnom odnose na komunalnu infrastrukturu, nastavak izgradnje saobraćajnica i kanalizacione mreže. U redovima većine smatraju da se domaćinskim odnosom prema javnom novcu uspjelo budžet svesti u okvire realnog iako vjeruju da će konačni prijedlog biti veći. U opoziciji najavljuju niz amandmana, a kada je u pitanju javna rasprava, na istoj se očekuje aktivno učešće klubova vijećnika, te predstavnika organizacija civilnog društva i udruženja. Konačno usvajanje budžeta za narednu godinu planirano je za kraj godine.