Poslanici u Biri, nade migranata uzaludne

Delegacija zastupnika Parlamentarne skupštine BiH, u sastavu Šemsudin Mehmedović, Lazar Prodanović, Edita Đapo, Aida Baručija, Branislav Borenović i Jasmin Emrić, posjetila je u ponedjeljak kamp Bira, u okviru dvodnevne posjete USK-u.

Uništeni šatori

Parlamentarci su prvi put imali priliku da sagledaju situaciju na terenu, a većina pitanja koja su upućivali predstavnicima IOM-a i zaštitarskih agencija unutar objekta odnosila se na sigurnosnu i zdravstvenu prijetnju po same izbjeglice, ali i lokalno stanovništvo.

Migranti su se okupili oko automobila parlamentaraca, nadajući se da se nešto dešava što će značajno uticati na poboljšanje uslova u kojima borave. Međutim, bili su razočarani kada su saznali da je u pripremi rješenje kojim bi se Bira, zajedno sa privremenim migrantskim centrom Miral, u dogledno vrijeme potpuno zapečatila.

Kapaciteti u objektu Bira već su popunjeni te smo zatekli desetine migranata koji već dvije sedmice spavaju na parkingu ispred ovog objekta. Noć ranije pala je jaka kiša, koja je nakvasila deke i uništila njihove šatore, prenosi Oslobođenje.ba.

Migranti koji su spavali van kampa tvrde da ih je to jutro, uoči dolaska parlamentarne delegacije, policija pokušala otjerati, iako već dvije sedmice čekaju da ih IOM primi u Biru. Nakon što smo i parlamentarce suočili sa ovim pitanjem, IOM je odmah primio migrante bez dokumenata u Biru.

Na kraju posjete svim privremenim prihvatnim centrima u Unsko-sanskom kantonu, planiran je sastanak sa premijerom Mustafom Ružnićem i članovima Operativne grupe. Sastanak je zakazan za utorak u Vladi, a potom i u kabinetu gradonačelnika Bihaća Šuhreta Fazlića.

Prema zvaničnoj najavi, trebao bi biti prezentovan akcioni plan za izmještanje privremenih prihvatnih centara za migrante Bira u Bihaću i Miral u Velikoj Kladuši.

Konkretna lokacija se još nije otkrila, ali se pretpostavlja da će to biti samo livada na kojoj će biti postavljeno kontejnersko i šatorsko naselje.

Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH Elvir Karajbić u ponedjeljak je zakazao za 13. maj tematsku sjednicu posvećenu migrantskoj krizi u Unsko-sanskom kantonu.

 

Kapaciteti GPBiH

"- Na sjednicu će biti pozvani predstavnici sigurnosnih agencija u BiH, premijer Unsko-sanskog kantona, ministrica zdravstva USK-a i policijski komesar. Oni će predložiti zaključke, koje će poslanici, naravno, moći korigovati, a tek nakon rasprave kao rezultat ove sjednice trebao bi biti usvojen određen broj zaključaka", potvrdio je za Fenu Karajbić.

On smatra da se rješavanjem problema u vezi s migrantskom krizom treba baviti prije svega država Bosna i Hercegovina, jer je Granična policija BiH u tom pitanju najodgovornija, odnosno potrebno joj je povećanje kapaciteta kako bi se bolje zaštitila granica. Poslanik iz Bihaća Hamdija Abdić je prošle sedmice uputio Predstavničkom domu i Vladi Federacije inicijativu za izmjenu Zakona o pripadnosti javnih prihoda u FBiH, kojima bi se Bihaću i Velikoj Kladuši obezbijedili koeficijenti za saniranje ekonomske štete uzrokovane migrantskom krizom.