Nade penzionera potonule, ljuti zbog Novalićeve prevare!

Puni nade penzioneri u Federaciji BiH 17. januara pratili su sjednicu Vlade koju je vodio premijer Fadil Novalić, očekujući da će on ispuniti obećanje dato u oktobru uoči izbora te donijeti odluku o vanrednom povećanju penzija.

Iz Zavoda za penzijsko i invalidsko osiguranje (PIO) uputili su Vladi i premijeru Novaliću 10. januara zahtjev da minimalne penzije porastu za 3,2 posto, ali, na razočarenje i njih i penzionera, o tome se nije govorilo.

 Ima novca

Ne samo da se o zahtjevu PIO nije raspravljalo nego Novalić nije našao za shodno da ministre upozna s dopisom, iako je jasno rečeno da su se stekli ekonomski uvjeti da Vlada Federacije BiH može vanredno povećati minimalne penzije.

Prešutio je premijer da bi minimalna uvećana februarska penzija iznosila 359 KM te da bi povećanjem bilo obuhvaćeno oko 193.800 penzionera, od 416.500, koliko ih je na isplati.

- Mi smo poslali prijedlog s obrazloženjem i nije nam poznato zašto nije stavljen na Vladu - kazao je za „Avaz“ Zijad Krnjić, direktor Zavoda PIO.

S druge strane, Vesko Drljača, zamjenik premijera i ministar rada i socijalne politike FBiH, kaže da će povećanje penzija ovisiti o odluci Doma naroda Parlamenta FBiH, a sjednica je planirana za četvrtak.

- Da bi povećao penzije, Dom naroda mora usvojiti budžet i finansijski plan Zavoda. To su svi znali. Ako to prođe, odmah nakon sjednice možemo ići s povećanjem. Ministarstvo ima senzibilitet prema penzionerima. Poboljšanje standarda ove populacije jedan nam je od prioriteta, posebno kada su najugroženije kategorije u pitanju – kazao je Drljača.

Potvrđeno nam je i da je prije nekoliko dana iz kabineta premijera Novalića saopćeno da povećanja neće biti dok ne bude usvojen finansijski plan Zavoda PIO.

Tri povećanja

- Najvažnije je da na Domu sve prođe kako treba. Ako se to desi, penzije bi tada vanredno bile povećane od 1. januara – kaže Drljača.

On je potvrdio da je za ove namjene osigurano oko 100 miliona KM.

- Povećana je naplata doprinosa. Sada je ostalo samo da se stvore pravne mogućnosti da Vlada donese odluku o tome. S optimizmom gledamo na bolji status penzionera. U tom pravcu ići ćemo i dalje te ćemo 15. aprila imati redovno usklađivanje penzija - kazao je Drljača i podsjetio da su prošle godine penzije povećane tri puta.

Zavod više ne uzima kredite

Ministar Drljača ističe da Zavod više ne posuđuje sredstva od banaka i „BH Pošte“ za redovnu isplatu penzija, kako je to rađeno posljednjih nekoliko godina.

- Uspjeli smo smanjiti i dug Vlade sa 200 miliona, koliko je bilo posljednje tri godine. Trenutno smo Zavodu dužni 30 miliona KM – kaže Drljača.