Nadrealno plaćanje neznanja: Diplome na pregled (VIDEO)

Naš kanton među prvima je donio Zakon o obrazovanju odraslih. Sa ovom prednošću u odnosu na ostale Kantona, javili su i problemi.

Registriran je značajan broj Centara koji nude usluge obrazovanja odraslih za različita zanimanja i zvanja.

Ništa ne bi bilo sporno da kod većeg broja njih nisu uočene nepravilnosti u radu. U kantonalnoj Upravi za inspekcijske poslove kažu da vrše inspekcijski nadzor uključujući i provjeru validnosti diploma. Nepravilnosti su posebno uočene u Centrima za prekvalifikaciju i obuku.

Zbog sumnji u ispravnost izdanih diploma inspektori  za obrazovanje  u 2015. godini podnijeli su 8 krivičnih prijava protiv odgovornih osoba u privatnim ali i javnim ustanovama čiji su osnivači Vlada i Skupština, kako prenosi RTV USK.

Jedna od ustanova gdje se vrši  obuka za različita zanimanja je i Centar pri Službi za zapošljavanje USK. Veliki je broj osoba koji su se ovdje prekvalifikovali te dobili posao u domaćim i stranim firmama. Javljaju se mnogi, kažu nam u Centru, uključujući i oni zbog poslovne ponude u inostranstvu, pokušavaju bez obuke doći do potrebnih uvjerenja o završenom kursu.

U kantonalnoj inspekciji saznajemo da je u posljednje vrijeme i sve više zahtjeva iz zemalja gdje žive i rade bh. građani o provjeri njihovih diploma.

U Ministarstvu obrazovanja najavili su da će se ozbiljno pozabaviti aktulenom problematikom uključujući i izmjenu postojećih zakonskih propisa koji daju prostora za manipulaciju i nepravilnosti. Očekivati je izmjenu Zakona o obrazovanju odraslih kako bi se pooštrili kriteriji pri izdavanju odobranja za rad ustanovama te uvele detaljnije kontrole u njihovom radu.