Nadzor saobraćaja USK: MUP krenuo s instalacijama novih radarnih sistema

u
Kako nam je u razgovoru kazao Adnan Beganović portparol Uprave policije USK-a, u planu je da se osigura i određen broj raskrsnica sa svjetlosnom signalizacijom, a prvenstveno zbog nesavjesnih vozača koji ne poštuju crveno svjetlo na semaforu, već prolaskom dovode druge vozače u rizične situacije...

Ministarstvo unutrašnjih poslova USK-a, odnosno Uprava policije krenula je u realizaciju projekta instalacije novih radarskih sistema.

Radi se o svojevrsnim kamerama montiranim iznad stacionarnih radara i bilježe dodatne prekršaje koje vozači čine prilikom vožnje. Njihova funkcija će biti višestruka – detektirat će registarske oznake vozila, da li vozač koristi sigurnosni pojas i upotrebljava li mobitel pri vožnji.

Snimke će putem servera biti dostupne policijskim službenicima koji će na osnovu njih izdavati prekršajne naloge odnosno kazne u rasponu od 40 KM i više.

Za sada su instalirana dva takva radarska sistema i to u Bihaću, a namjera je da se u narednom periodu, osim na radare, oni postave na saobraćajnicama sa svjetlosnom signalizacijom odnosno semaforima.