fbpx Nail Abdić, dječak iz Cazina, posjeduje jedinstven likovni talenat (VIDEO)

Nail Abdić, dječak iz Cazina, posjeduje jedinstven likovni talenat (VIDEO)

Home

Nail Abdić, dječak iz Cazina, posjeduje jedinstven likovni talenat (VIDEO)

Nail Abdić je dječak iz Liskovca, naselja nadomak Cazina. U pratnji oca Emira, došao je u Centar za razvoj inkluzivnih praksi, koji funkcioniše u sklopu Osnovne škole Cazin II, a koji je pokrenut zahvaljujući organizaciji Save the Children.

Prije dvije godine formirana su dva Centra za razvoj inkluzivnih praksi, skraćeno CRIP, u Bihaću i Cazinu. Rezultat je to saradnje između organizacije Save the Children i tri institucionalna sektora u Unsko-sanskom kantonu: Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta; Ministarstva zdravstva, rada i socijalne politike; te Zavoda za zdravstveno osiguranje.

Rad dva CRIP-a podržali su gradovi Bihać i Cazin, te općine s kojima je potpisan Memorandum o razumijevanju, a posebno se ističu Bužim, Bosanska Krupa, Velika Kladuša, Bosanski Petrovac, Ključ i Sanski Most.

"Cilj našeg Centra za razvoj inkluzivnih praksi je kvalitetnije obrazovanje za djecu s poteškoćama u razvoju i uključivanje u redovna odjeljenja. Ne samo to, nego i rad na razbijanju predrasuda i osvještavanju kako uže, tako i šire društvene zajednice", kaže Elvira Ogrešević, koordinatorica Centra u Cazinu. 

CRIP-ovi u Cazinu i Bihaću su među najboljim primjerima inkluzivne prakse u Bosni i Hercegovini. Zahvaljujući tome, Nailov životni put dobio je novi smisao. Ovaj dječak voli tjelesni odgoj, a privatno pohađa i časove karatea. Voli surfati internetom ili igrati igrice na računaru, kao i većina njegovih vršnjaka. Međutim, Nailova prva i najveća ljubav jeste slikanje.

"Nail jako voli slikanje, a za njegov talenat sam saznala sasvim slučajno kroz razgovor s roditeljima koji su spomenuli da na taj način ispunjava svoje slobodno vrijeme kod kuće. Tražila sam od njih da donesu njegove crteže i ostala oduševljena. Slike su specifične, potiču maštu i svaki put na njima uočimo neki novi detalj i novu emociju. Mislim da nam Nail na taj način prikazuje svoj unutrašnji svijet", tvrdi Alma Hadžić, Nailova mentorica koja mu svakodnevno posvećuje pažnju i s njim radi u CRIP-u, piše Klix.ba

Prema riječima koordinatorice Ogrešević, korisnika CRIP-a svakim danom je sve više. Trenutno Centar u Cazinu pruža pomoć za 152 korisnika. Od njih je 60 uključeno u rehabilitacijske kabinete, a ostatak prima pomoć putem mobilnih timova. Formiranje ovakvih centara dio je Strategije za uključivanje djece s poteškoćama u razvoju u obrazovanje sa sedmogodišnjim planom, koja se sprovodi u Unsko-sanskom kantonu. 

Nail je, zahvaljujući uspostavi CRIP-a, sada uključen u redovno školovanje, dok je ranije pohađao specijalno odjeljenje koje je sada rasformirano. Ovakav vid inkluzije omogućuje djeci da iskažu svoj puni potencijal, koje svako dijete nosi u sebi, samo ga treba otkriti i potaknuti, baš kao što je to bilo u slučaju ovog talentiranog dječaka.


 

Topic
Objavio: Čet, 17/01/2019 - 18:12

Povezane vijesti

Back to top