Najave iz Njemačke – ne postoji trend koji ukazuje smanjenu potrebu za radnicima pa i medicinarima iz BiH

med sestre i tehnicari
Domaći i regionalni mediji prenijeli su informaciju da će državljanima Albanije, Bosne i Hercegovine, Sjeverne Makedonije, Crne Gore, Srbije i Kosova i dalje biti omogućeno da, neovisno od kvalifikacija, smiju doći na rad u Njemačku, među kojima najviše interesovanja iskazuju radnici medicinske struke.

 

N1 prenosi da je godišnje za dolazak u Njemačku predviđen ukupan kontingent od 25.000 ljudi sa Zapadnog Balkana te da za sada “ne postoji trend koji bi ukazivao na smanjenje potrebe za radnom snagom”.

Prema nacrtu odredbe, dostupne njemačkoj novinskoj agenciji dpa, njemačko Ministarstvo rada opredijeljeno je za produženje tzv. Regulative za Zapadni Balkan, tako da će ona važiti sve do 2023. godine, što otvara mogućnost sigurnijeg planiranja zainteresiranih za rad u Njemačkoj.

Kako podsjećaju na oficijelnoj facebook stranici projekta TriplewinBiH, a u skladu sa ovom Regulativom za Zapadni Balkan, naredni ciklus intervjua za koje ovlašteno posreduju je u mjesecu oktobru.

Inače, na temelju sporazuma Agencije za rad i zapošljavanje BiH (ARZ) i Savezne agencije za rad SR Njemačke (BA), Triplewin projekt ovlašteno posreduje angažman medicinskog kadra iz BiH u Njemačku,  potpuno besplatno, bez ikakvih skrivenih troškova za kandidate, uz mogućnost odabira poslodavca kojih je u ovom projektu preko 200.

Važno je istaći da je ovaj projekat namijenjen medicinskim sestrama i tehničarima opšteg ili pedijatrijskog smjera, te da je naredni ciklus intervjua predviđen u oktobru, a dostava potrebne dokumentacije kandidata moguća je do 30 septembra 2020. godine.

Image
triplewin