Najavljen protest ispred Vlade Kantona Sarajevo zbog zagađenosti zraka

Neformalna grupa građana Kantona Sarajevo najavila je protestno okupljanje građana ispred zgrade KS pod nazivom "Kolektivno trovanje pred Vladom Kantona Sarajevo".

Protestni skup održat će se u ponedjeljak, 20.1.2020. godine u terminu od 12 do 13 sati u parku ispred Vlade Kantona Sarajevo.

"Uznemireni podacima o kvalitetu zraka u Kantonu Sarajevo, skeptični u vezi s odgovornošću pojedinaca i privrednih subjekata, ali i odlučnošću nadležnih institucija da se ozbiljno posvete sistemskim i dugoročnim rješenjima, iz odgovornosti prema djeci koja su našim nemarom primorana udisati otrovne čestice, okupljeni u neformalnu grupu pozivamo sve građane, domaće i međunarodne nevladine organizacije kojima je u fokusu briga o dobrobiti djece, ekološka udruženja i sve ostale zainteresirane da mirnim protestnim okupljanjem zajednički izrazimo zabrinutost i nezadovoljstvo dosadašnjim pristupom ovom trenutno najozbiljnijem problemu s nesagledivim posljedicama po zdravlje građana", poručuju u saopštenju.

"Narušavanje zdravlja građana Kantona Sarajevo, a naročito djece, prijetnja je koja nadilazi političke nesuglasice, ograničenja u ljudskim i materijalnim kapacitetima nadležnih inspekcija, predviđenim budžetima i odgovornostima. Svako najmanje propuštanje da se odgovorno i ozbiljno posvetimo ovom problemu dugoročno uzrokuje milijarde konvertibilnih maraka zdravstvenih troškova, a to je teret koji će ponovo pasti pasti na leđa građana Kantona Sarajevo", saopšteno je.

Neformalna grupa građana koja organizuje protest zahtijeva hitno izdvajanje budžetskih sredstava za jačanje kapaciteta nadležnih inspekcija kako bi se intenzivirala primjena Plana interventnih mjera u slučajevima prekomjerne zagađenosti zraka u KS, redovno i transparentno izvještavanje putem sredstava javnog informisanja o poduzetim mjerama, monitoring učinkovitosti i definisane buduće strategije obustave bespravne gradnje, subvencioniranja alternativnih goriva, obavezivanje industrijskih zagađivača da finansiraju ekološke projekte, upostavu fondova za finansiranje projekata energetske efikasnosti i sve ostale mjere koje će doprinijeti dugoročnom poboljšanju kvalieteta zraka u Kantonu Sarajevo.

"Obavezani smo da dignemo glas za dobrobit svoje djece i kao roditelji i kao građani države koja je potpisnica Konvencije Ujedinjenih nacija o pravima djeteta!", poručuju u saopštenju.