Najezda glodara zato što kanalizacija nije očišćena

Home

Najezda glodara zato što kanalizacija nije očišćena


Proljetna deratizacija na području Kantona Sarajevo počet će najkasnije do kraja juna, i to samo ako ne bude žalbi na raspisani tender za izbor najpovoljnije firme, kazao je za “Dnevni avaz” Šefik Pašagić, direktor “Sanitacije”.

Ozbiljna situacija

- Situacija je već postala ozbiljna, jer nas građani pozivaju i obavještavaju o tome gdje su sve vidjeli miševe. S obzirom na to da u posljednja tri mjeseca nije bilo velikih hladnoća, broj glodara se drastično povećao, zato se mora što prije adekvatno reagirati – ističe Pašagić.

Na poziv Sanitarne inspekcije, ekipe “Sanitacije” imale su proteklih dana pune ruke posla, i to na području nekoliko mjesnih zajednica. 

- Radili smo na području naselja Hrasno, Skenderija te u Stupskoj ulici, gdje smo u nekoliko navrata postavili otrov s obzirom na to da je u ovim dijelovima grada i dalje visok broj miševa zbog propusta u preventivnoj sistemskoj deratizaciji, koja je urađena krajem protekle godine – rekao je Pašagić.

Prema njegovom mišljenju, broj glodara nije sveden na minimum zbog toga što se tokom prošlogodišnje deratizacije nije očistio kanalizacioni sistem.

- Na 5.000 šahtova u gradu preduzeće “Vodovod i kanalizacija” postavilo je samo 150 kilograma otrova, što je premalo. Taj problem su konstatirali i Sanitarna inspekcija, kao i Zavod za javno zdravstvo KS. U kanalizacionom sistemu nalaze se veliki štakori i sada je njihov broj nekoliko puta veći nego što je trebao biti – rekao je Pašagić.

Trogodišnji ugovor

Kako saznajemo, s firmom koja bude izabrana na konkursu, bit će potpisan ugovor na tri godine. Za ovu namjenu Vlada KS izdvojila je 200.000 KM iz budžeta, što bi trebalo koliko-toliko popraviti situaciju na terenu.

 

 

(Izvor:avaz.ba)

Tagovi
Objavio: Tue, 04/04/2017 - 06:57

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top