Najjači uragan u posljednjih 100 godina prijeti Kubi i Floridi

uragan
Uragan velikih razmjera koji sa sobom donosi "potencijalnu katastrofu" prijeti stanovnicima Floride, a vlasti u ovoj zemlji upozoravaju stanovnike na evakuaciju zbog prijetnje od opasnosti.

 

Snažni vjetrovi počeli su da udaraju južnu obalu Kube tokom jučerašnjeg dana, a očekuje se da će uragan "Ian" stići na zapadnu obalu Floride sutra.

Tačan put uragana je neizvjestan, ali guverner Ron DeSantis upozorio je na "široke posljedice u cijeloj državi". Stanovnici su već počeli praviti zalihe hrane, vode, lijekova i goriva.

Neki dijelovi države nisu vidjeli uragan ove veličine duže od jednog stoljeća.

Nacionalni centar za uragane (NHC) saopćio je da očekuje "brzo jačanje" od Iana u narednih 48 sati dok se kreće prema sjeveru od svoje trenutne lokacije, 130 km zapadno od Kube.

"Ovo je u ovom trenutku zaista veliki uragan", rekao je guverner Floride na konferenciji za novinare u ponedjeljak, pozivajući stanovnike da "ostanu mirni", ali "učine ono što treba kako bi bili spremni".

Guverner je proglasio vanredno stanje u cijeloj Floridi tokom vikenda i aktivirao pet hiljada vojnika Nacionalne garde kako bi pomogli u pružanju pomoći.

DeSantis je rekao da Ian predstavlja opasnost od "olujnog udara, obilnih padavina, naglih poplava, jakih vjetrova, opasnih talasa i izoliranih tornadskih aktivnosti".

U biltenu koji je u ponedjeljak večer NHC izdao, navodi se da bi Ian mogao da se razvije oluju kategorije tri sa brzinom vjetra od 120 kilometara na sat ili većom do trenutka kada pogodi Kubu.

Nastava je danas je otkazana u dijelovima ostrva, a evakuacije su u toku u nekolicini zapadnih provincija. Vlasti Kajmanskih ostrva, britanske teritorije, rade na obezbeđivanju šperploče, vreća pjeska i drugih potrepština za lokalno stanovništvo.