Najmanje 60 ubijenih u zračnom napadu na zatvor u Jemenu

Broj poginulih u zračnom napadu na zatvor u Jemenu povećan je na 60, javlja Anadolu Agency.

Ministarstvo zdravstva pri vladi koju vode jemenski pobunjenici Husi saopćilo je da su spasilačke ekipe iz srušenog kompleksa izvukle tijela najmanje 60 poginulih.

Napad su izvele koalicione snage predvođene Saudijskom Arabijom, a pogođen je kompleks u kojem su jemenski pobunjenici Husi držali zatvorenike.

  • Kompleks je poznat prosaudijskoj koaliciji i Crvenom križu čije delegacije su ga nekoliko puta posjećivale – saopćio je šef Komiteta za kaznene ustanove pri pokretu Husi Abdulkadir al-Murtada.

Lokalni izvori tvrde da se strahuje da je veliki broj žrtava i dalje zarobljen pod ruševinama.

Pokret Husi za napad je optužio vlasti Saudijske Arabije i Ujedinjenih Arapskih Emirata te pozvao međunarodnu zajednicu da istraži slučaj.

S druge strane, iz prosaudijske kolicije je saopćeno da su meta napada bili kompleksi u kojima su Husi držali bespilotne letjelice, prenosi Hayat.

Jemen je poprište duboke političke i sigurnosne krize koja je krajem 2014. eskalirala u građanski rat. Pobunjenički pokret Husi kontroliše glavni grad Sanu i još nekoliko važnih regija u zemlji, a međunarodno priznata vlada Jemena djeluje iz lučkog grada Adena.