Najnoviji detalji o usklađivanju penzija za 2024. godinu: Povećanje od 6.6%

H

Napokon su objavljeni detalji o usklađivanju penzija za tekuću godinu prema Zakonu o penzijsko-invalidskom osiguranju.

Prema informacijama iz Federalne vlade, penzije su već usklađene akontativno za 5% od 1. januara, a dodatno će biti povećane za 1.6% od istog datuma. Ukupno usklađivanje za 2024. godinu iznosiće 6.6%.

To znači da će se 6.6% primijeniti na iznose penzija koji su bili važeći u decembru 2023. godine. Na primjer, najniža penzija u decembru prošle godine bila je 538.27 KM, a nakon usklađivanja iznosiće 573.79 KM.


Također, garantirana penzija će biti povećana sa 642.40 KM na 684.79 KM. Penzioneri će također dobiti i razliku od 1.8% za prva tri mjeseca usklađivanja.

Konačni podaci o usklađivanju penzija temelje se na indeksu potrošačkih cijena i rastu BDP-a za prethodnu godinu, a objavljuje ih Federalni zavod za statistiku. Prema zakonom definiranoj formuli, 50% ovih parametara čini usklađivanje.

Savez udruženja penzionera FBiH zadržao je suzdržan stav do službene odluke, iako su ranije sugerirali da će usklađivanje biti između 6 i 7%. S obzirom na to da nema vanrednog usklađivanja ove godine, penzioneri se nadaju poboljšanju životnog standarda s novim povećanjem penzija.