Najsiromašnija dinastija na svijetu: Izetbegovići odišu skromnošću i poštenjem

.
Izetbegovići su pravedno služili ovoj zemlji i narodu, mi smo skromni i pošteni ljudi, kazao je Izetbegović

 

Da ste kao potpuni laik gledali gostovanje Bakira Izetbegovića kod Amira Zukića na N1 i povjerovali mu sve što govori, stekli biste utisak da slušate neku bosansku verziju Jose Mujice, siromašnog, skromnog i poštenog lidera koji je život posvetio služenju svojoj zemlji iz kojeg nije izvukao nikakvu korist, da bi se sada mračne sile domaćih izdajnika, stranih izdajnika i srpskih i hrvatskih imperijalista ujedinile protiv njega u pokušaju da mu otmu demokratski osvojenu vlast.

Blokiranje Titove

No, zadržimo se samo na onom dijelu o njegovoj skromnosti.

-  Izetbegovići su pravedno služili ovoj zemlji i narodu, mi smo skromni i pošteni ljudi – kazao je Izetbegović, istaknuvši i da je sada penzioner koji živi od penzije te da nema čak ni automobil.

No, kako ta skromnost izgleda u praksi, Izetbegovići demonstriraju iz dana u dan. Tako je prije dvije godine Sebija Izetbegović svojim skupocjenim Mercedesom blokirala glavnu ulicu u Sarajevu kako bi šopingovala u jednom od najskupljih butika u gradu. 

 

Foto: Printscreen

Vrijednost ovog automobila, modela Mercedes Benz GLC 350d, iznosila je oko 150.000 KM. Skromna supruga također je na sebi nosila haljinu od 4.000 KM, a na jednoj od tribina SDA pojavila se u patikama koje koštaju više od 1.500 KM.

Kolekcija torbica

Skromna Sebija u javnosti je često pokazivala i svoju skromnu kolekciju tašni, marki "Chanel", "Louis Vuitton" i "Tod's". Njihova cijena kreće se između 1.500 i 2.820 dolara, ili 4.676 konvertibilnih maraka.

 

 

Skromni kakvi jesu, Izetbegovići su u avgustu 2021. skromno udali svoju kćerku Jasminu, u glavnoj sarajevskoj džamiji, tako što su blokirali uži centar Sarajeva i pozvali nekoliko stotina ljudi. Ovo skromno vjenčanje, prema grubim procjenama, koštalo je oko milion konvertibilnih maraka.

 

Foto: Printscreen

Izetbegovići, također, imaju skroman stambeni fond. Izetbegovići na Poljinama imaju jednu od najluksuznijih vila, koja je ograđena betonskim zidom. Kad nisu u vili, tada vrijeme provode u luksuznom stanu na Breki.

 

Foto: Printscreen

Eh, sad, Bakir, kao član Predsjedništva ili član Doma naroda, ili Sebija, kao direktorica KCUS-a, možda uistinu i jesu imali unosna primanja. No ni tolika primanja, koja su mogla ići do oko 10.000 KM mjesečno, zaista nisu mogla biti dostatna za nekoliko hiljada KM odjeće, koliko je redovno na gospođi (da ne spominjemo ostalo).

 

Foto:  Printscreen

Stoga, važno pitanje koje se nameće je - otkud ti pare?

Skromna na mamu

Skromna na svoje roditelje je i njihova nasljednica Jasmina Izetbegović. Pored milionskih vjenčanja, Izetbegović mlađa vodi marketinšku agenciju "FabCat Creative", koja je u posljednjih desetak godina prijavila prihod od preko milion KM sa samo jednim uposlenikom. Mediji su nedavno objavili i da je postavljena za direktoricu hotela "Swissotel i Novotel Bristol" u Sarajevu, njen otac Bakir je to sinoć demantirao u intervjuu za N1. Priuštila je sebi i skromnu nekretninu u Bolničkoj ulici u Sarajevu od 117,63 kvadratna metra.

 

FOTO: Facebook