Najsiromašniji predsjednik na svijetu Hose Muhika završio političku karijeru

Jose
Bivši predsjednik Urugvaja Hose Muhika ozvaničio je ostavku u Senatu i time se definitivno povukao iz aktivnog bavljenja politikom.

 

Muhika će ostati poznat kao najskromniji i najsiromašniji predsjednik jedne države.

Prema pisanju stranih medija ostavku jednog od najvažnijih lidera latinoameričke ljevice ubrzala je pandemija korona virusa, jer 85-godišnjak boluje od imunološke bolesti.

"Ova situacija me prisilila da s velikim žaljenjem zatražim da se pregovara o mojoj ostavci na mjestu odakle mi je odobreno državljanstvo", napisao je Muhika u pismu pročitanom u utorak na vanrednoj sjednici Senata.

"Pandemija me 'izbacila'. Postoji vrijeme za dolazak i odlazak u životu", rekao je bivši predsjednik o svojoj ostavci.

Muhika je rekao da je "mržnja vatra poput ljubavi, ali ljubav je kreativna, a mržnja nas uništava".

Muhika je svojim načinom života i odbijanjem da živi u predsjedničkoj rezidenciji pobrao brojne simpatije širom svijeta.

Tokom predsjedničkog mandata (2010.-2015.) živio je sa ženom u jednosobnoj kući na porodičnoj farmi, a posjedovao je i stari model Volkswagena iz 1987. godine. Muhika se zalagao za pokretanje državne marihuanske industrije. Nije imao tjelohranitelje niti je koristio službeni automobil, a skoro cijelu platu je donirao.

Zbog specifičnog načina života za jednog političkog lidera, mnogi su ga nazivali najsiromašnijim predsjednikom na svijetu.

Izvor: