Najsretnija destinacija na svijetu ujedno je i najjeftinija za putovanja

lisabon
Već 16 godina zaredom britanski The Post Office radi listu europskih gradova koji pružaju najbolju vrijednost za uloženi novac.

 

Tim Postofficea izračunava i uspoređuje prosječnu cijenu vikend boravka u gradu za dva noćenja u hotelima s tri zvjezdice. Pridodaju tome i cijenu neke top turističke atrakcije, razgledavanje turističkim autobusom, cijenu javnog prijevoza, te hrane i pića.

Lisabon je ovo ljeto pravo mjesto ako želiš provesti nevjerojatan mini odmor ili produženi vikend u gradu bez trošenja mnogo novca.

Ovo mjesto za odmor našlo se na vrhu liste najjeftinijih gradskih odmora u Evropi, što je podsticaj za turiste, koji već hrle u Lisabon zbog njegovog svjetski poznatog noćnog života, prekrasnih plaža i ukusne hrane.

Iz perspektive turista, cijene u portugalskoj prijestolnici uglavnom nisu pod uticajem inflacije i krize troškova života, porasle su samo 2 posto u odnosu na prošlo ljeto.

Dvije noći u hotelu s tri zvjezdice u prosjeku su iznose oko 140 eura, što je samo 5, posto više u odnosu na 2022. godinu, u poređenju sa rastom cijena od preko 3 posto u svakom drugom ispitanom gradu. Zapravo, cijene u Lisabonu bile su manje od trećine onih u najskupljim evropskim gradovima poput Venecije i Amsterdama.

Lisabon je odlično mjesto za posjetiti iz niza razloga. Grad je pomalo nasumično smješten na neravnom krajoliku na zapadnoj obali zemlje, pružajući mnogo raznolikih i izvrsnih pogleda. Kaže se da je to jedan od najstarijih gradova na svijetu, a prema legendi osnovao ga je Uliks na svom povratku iz Trojanskog rata.

Titulu najskupljeg grada u Europi zauzeo je Amsterdam, u kojem za vikend treba izdvojiti 835 eura, a među najskupljima su i Pariz, Venecija, Ženeva, Belfast i London. Dubrovnik u susjednoj Hrvatskoj zauzeo je prvo mjesto na listu gradova s najskupljim ulaznicama za kulturne i povijesne znamenitosti.

Popis najisplativijih europskih gradova u 2023., počevši od najjeftinijeg: Lisabon (Portugal), Vilnius (Litva), Krakow (Poljska), Atena (Grčka), Riga (Latvija), Porto (Portugal), Zagreb (Hrvatska), Budimpešta (Mađarska), Varšava (Poljska) i Lille (Francuska).