Najveća Darijina želja je da radi u prodavnici kozmetike

Rođena je kao četvrto dijete Branka i Janje Blažević, a ova porodica je svojom ogromnom ljubavlju doprinijela da izraste u samostalnu osobu.

Daria Blažević iz Gornjeg Vakufa - Uskoplja je rođena 2000. godine kao četvrto dijete u porodici Branka i Janje Blažević. Njihova djevojčica je od samog početka bila posebna, jer su joj doktori dijagnosticirali Downov sindrom.

Brojni problemi

U maloj sredini kakav je ovaj gradić imati dijete s Down sindromom nije bilo nimalo lako. Zdravstvo nije bilo dovoljno razvijeno, a sredina je teško prihvatala dijete s posebnim potrebama.

No, ova divna porodica je svojom ogromnom ljubavlju doprinijela  da je Daria izrasla u veselu i komunikativnu djevojku. Odmalena je išla na fizikalne vježbe u Mostar, kako bi bila što pokretnija i samostalnija kasnije.

Uz pomoć starije sestre Ivone, brata Drage i stručnu pomoć logopeda, uspjela je prebroditi govorne teškoće i danas bez problema može komunicirati s ljudima oko sebe. Velika podrška joj je bila i učiteljica Marija Jurišić, koja joj još pomaže i služi kao važan oslonac za sve njene dileme, te kompletan kolektiv Osnovne škole „Uskoplje“, u kojoj Daria pohađa deveti razred.

- Moj san je da radim u trgovini kozmetike kao što je CM ili „dm“, imala bih obavezu, a osjećala bih se i korisnom. Volim biti među ljudima, a u trgovini uvijek ima kupaca s kojima bih mogla komunicirati - kaže veselo Daria.

Osim u školi, Daria svoje vrijeme s vršnjacima provodi i na treningu karatea te na pjevačkim takmičenjima u školi ili crkvi. Osvojila je nekoliko medalja na karate takmičenjima, a na posljednjem dječijem festivalu „Djeca znaju pjevati“ u Gornjem Vakufu-Uskoplju je osvojila nagradu publike, prenosi Dnevni avaz.

Hromozom viška

- Njena posebnost je taj jedan hromozom viška, a život bez nje bio bi nezamisliv - kazala je Darijina sestra Ivona, za koju je ona najviše vezana.