Najveća evropska naftna rafinerija ponovo u pogonu nakon požara

Home

Najveća evropska naftna rafinerija ponovo u pogonu nakon požara


Najveća evropska naftna rafinerija nastavila je s radom nakon što joj je obnovljen najveći dio snabdijevanja strujom zbog razornog požara prije više od tri sedmnice, saopćio je Shell u četvrtak.

- Opravci na elektroenergetskoj mreži u Shell Pernisu uglavnom su dovršeni - navodi anglo-holandski naftni gigant u saopćenju i dodaje da je "većina pogona u rafineriji ponovo pokrenuta uključujući i one za koje je potrebna dozvola vlasti". 

Ogromna rafinerija sa sjedištem u Rotterdamu prekinula je proizvodnju nakon teškog požara 29. jula, za koji Shell tvrdi da je izazvan kratkim spojem u podstanici.

- Istražujemo uzrok tog kratkog spoja - saopćio je Shell.

Vatrogasci su stavili požar pod kontrolu u ranim jutarnjim satima tog dana. Drugi incident desio se, međutim, narednog dana tokom čišćenja jednog od pogona kada je došlo do curenja krajnje osjetljivog gasa, hidrogen florida.

Rafinerija, sa sjedištem u lučkom gradu Rotterdamu, može preraditi više od 400.000 barela naftnih proizvoda dnevno, što je čini jednim od najvećih takvih pogona u svijetu, prenosi AFP. .
 

 

(Izvor: Avaz.ba)

Topic
Objavio: Čet, 24/08/2017 - 21:46

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top