NAJVEĆI EKONOMSKI ZLOČIN NAKON RATA: Federacija je nepovratno propustila priliku da bude energetski lider regije!

Federacija BiH, zbog zastarjelih postrojenja i nedostatka investicija u energetiku, sve manje izvozi a sve više uvozi električnu energiju, pa je lidersku poziciju u tom sektoru preuzeo privatni poduzetnik iz Srbije - Vuk Hamović.

Upravo je objaljen podatak da je najveći izvoznik električne energije iz Bosne i Hercegovine srbijanski poduzetnik bh. korijena,  Vuk Hamović, vlasnik  Rudnika i Termoelektrane Starnari (Doboj). Riječ je, zapravo, o njegovim dvijema kompanijama koje imaju licencu za međunarodnu trgovinu strujom  - "EFT Rudnik i Termoelektrana Stanari" i "EFT Bileća". 

Od ukupno 5.200 gigavat sati izvezene električne energije iz BiH, dvije Hamovićeve firme su prošle godine izvezle ukupno oko 2.600 gigavat sati struje. 

Treba se prisjetiti da je Hamović svoju najveću energetsku investiciju u BiH pokrenuo prije desetak godina, nekako u isto vrijeme kada je tadašnji član Predsjedništva BiH, i lider Stranke za BiH, Haris Siljadžić, zagovarao izgradnju nekoliko kapitalnih energetskih objekata za koje je uspio pronaći investitore spremne da ulože oko osam milijardi KM.

No, Silajdžićevi projekti naprasno su zaustavljeni u zaglušujućoj političko-medijskoj kampanji, u kojoj je osobito prednjačila SDA na čelu s tadašnjim liderom Sulejmanom Tihićem, te SDP na čelu sa Zlatkom Lagumdžijom. Veliki doprinos ovom ekonomskom zločinu dao je i vlasnik Avaza, Fahrudin Radončić, i njegov "kućni tužilac", Oleg Čavka. 

Nekoliko godina kasnije, vladajuće bošnjačke garniture obnovile su priču o izgradnji energetskih obejekata, ali sve je ostalo na lijepim željama. Do danas nije izgrađen niti jedan značajniji energetski objakat u Federaciji BiH, a gorovo je izvjjesno da se to neće desiti ni tokom narednih 7-8 godina. 

Malo pažljivijim posmatračima nije promakla činjenica da se danas zagovara izgradnja upravo onih objekata koje je deset godina ranije zagovarao Silajdžić. Između Silajdžićevih energetskih projekata i ovih današnjih, postoji samo jedna bitna razlika: Silajdžićevi energetski projekti imali su šansu za uspjeh jer su zagovarani u vrijeme neviđenog investicionog optimizma u Evropi i svijetu koji danas, naprosto, ne postoji. Silajdžićevi projekti, barem oni najkrupniji i najatraktivniji, privukli su 2008. godine desetak najvećih energetskih kompanija iz Evrope i svijeta, a sa nekim od njih potpisani su i protokoli o strateškom partnerstvu. Primjerice, blok 7 TE Tuzla trebala je graditi renomirana njemačka kompanija EnBV, koja spada među pet najvećih energetskih kompanija u Evropi. 

Vuk Hamović imao je sreću, njegovi projekti nisu zaustavljeni i on je danas vodeći izvoznik električne energije u našoj državi, dok Federacija BiH, zbog zastarjelih postrojenja te izostanka investicija u energetski sektor, sve manje izvozi a sve više uvozi električne energije.