fbpx Najveći jevrejski praznik Pesah obilježen svečanim ručkom u zgradi Jevrejske zajednice BiH

Najveći jevrejski praznik Pesah obilježen svečanim ručkom u zgradi Jevrejske zajednice BiH

Home

Najveći jevrejski praznik Pesah obilježen svečanim ručkom u zgradi Jevrejske zajednice BiH


Najveći jevrejski praznik Pesah obilježen je svečanim ručkom u zgradi Jevrejske zajednice BiH u Sarajevu.

Jevreji širom svijeta prije dva dana su počeli obilježavati praznik slobode, proljeća, porodične radosti i beskvasnog hljeba, koji se slavi u spomen spasenja Jevreja iz egipatskog ropstva.

Svečanom ručku prisustvovali su predstavnici bh. vlasti, strani ambasadori u BiH i predstavnici vjerskih zajednica.

Između ostalih, tu su bili Bakir Izetbegović, član Predsjedništva BiH, Maureen Cormack, ambasadorica SAD u BiH, Jonathan Moore, šef misije OSCE-a u BiH, Claire Bodony, mabasadorica Francuske u BiH, Jovan Divjak, penzionirani general Armije RBiH i brojni drugi gosti.

Izetbegović je poručio da se mora raditi na tome da svi u BiH budu ravnopravni.

- Pesah je simbol i poruka da nema bezizlazne situacije. Naše stanje se ne može porediti s teškim stanjima kroz koja su Jevreji prolazili kroz svoju historiju, ali u vremenima jako lošeg odnosa prema Jevrejima u Evropi - kazao je Izetbegović.

Istakao je da bi se presuda Sejdić-Finci, da se on pita, mogla riješiti već sutra, ali problem su jednostrane želje hrvatskih predstavnika u vlasti.

- HDZ BiH i HNS su odjednom odlučili da odustanu i traže isključivo ono za šta su oni zaintersovani. To je jednostrani pristup koji mene čudi jer ćemo samo ući u još jedan neuspjeh i poslati još jednu poruku da se nismo dogovorili. Ništa se ne može jednostrano raditi, naročito ne slučaj Sejdić-Finci. Bili smo blizu rješenja i nadam se da ćemo to ove ili naredne godine riješiti - rekao je Izetbegović.

Kako je rekao, HNS ima posebne želje i očekuje da će one biti prihvaćene.

- Iz nekih ranijih dogovora su pincetom povadili samo ono što ih zanima, modifikovano i izmijenjeno. Kad se u sklopu slučaja Sejdić-Finci razgovaralo o izboru članova Predsjedništva BiH, tada je izborna jedinica Federacija bila jedna izborna jedinica, ali oni su to razdvojili na dvije i time učinili da opet imamo poruke da se nismo dogovorili. Ne možemo raditi protiv Ustava Federacije BiH i ne možemo dati više nego što je presudio Ustavni sud FBiH, takve stvari se ne očekuju od SDA ili predstavnika druga dva naroda - rekao je član Predsjedništva BiH.

 

(Izvor: Avaz.ba)

 

Tagovi
Objavio: Čet, 13/04/2017 - 13:24

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top