Najviše učenika u KS žele biti frizeri i kuhari, u srednje škole upisano ukupno 3.429 đaka

U prvom roku online upisa u srednje škole u Kantonu Sarajevo primljeno je 3.327 učenika, a u drugom upisnom roku 102 učenika. Ukupno je u srednje škole upisano 3.429 učenika, dok 176 učenika nije upisano.

"Najviše smo imali interesa za frizere i kuhara. Neki superodlikaši nisu mogli upisati ta dva zanimanja jer je bilo četverostruko više prijavljenih od kvote koje smo mogli upisati. Tu su i sve tri medicinske škole, kao i tradicionalno Elektrotehnička. To je kada govorimo o tehničkim školama, dok su gimnazije nešto drugo", rekao je ministar Kazazović.

Ove podatke saopćio je ministar obrazovanja u Kantonu Sarajevo Elvir Kazazović, koji je istakao da se drugu godinu zaredom uspješno realizovao projekt online upisa u srednje škole na području Kantona Sarajevo.

"Urađen je online upis u prvom i drugom upisnom roku. Tražili smo rješenje kako da riješimo problem deficitarnih zanimanja u KS. Popunili smo sva zanatska zanimanja, dakle treći stepen u srednjim stručnim školama, što nam je bio jedan od posebnih ciljeva", rekao je Kazazović.

On je istakao da 176 učenika nije upisano iz razloga što njihov broj bodova im nije omogućio da se upišu u gimnazije ili tehničke škole zbog čega će biti neophodno da se realizuje dodatni upis u avgustu gdje će se proširiti kapaciteti trećeg stepena kako bi se učenici uspjeli upisati.

"Cilj online upisa je da eliminišemo korupciju, smanjimo obaveze učenika i roditelja kod prvog upisnog roka prilikom predaje dokumenata. Uspjeli smo da to uradimo tehnički na jako dobar način. Ove godine nismo imali tehničkih grešaka kao prošle godine. Roditelji su imali mogućnost i da telefonom na dnevnoj bazi komuniciraju sa univerzitetskim centrom. Tako smo izbjegli šumove koje smo imali u prošlogodišnjem upisnom roku", rekao je Kazazović.

Elmedin Selmanović, direktor Univerzitetskog tele-informatičkog centra (UTIC) kazao je da je online upis najtransparentniji način upisa učenika u srednje škole.

"Dugi niz godina imamo saradnju s Ministarstvom obrazovanja KS u projektima koji se tiču informatizacije osnovnog, srednjeg i visokog obrazovanja. Ove godine smo zadovoljni kako je prošao online upis. Nismo imali niti jednu prijavu na netačan izračun bodova ili na pogrešne ocjene. Razlog tome je što smo napravili veći sistem, a online upis je samo jedan od modula gdje se unose ocjene učenika, pohvale i rezultati eksterne mature", kazao je Selmanović.

On je dodao da je jedini način upisa u srednje škole zapravo online putem. 

"Po završetku osnovne škole učenici se automatski upisuju u srednje škole. To je najtransparetniji način upisa u srednje škole", izjavio je direktor UTIC-a.