Nakon 20 godina karijere Ivo Zorica prvi put pobjednik Sinjske alke

asd
Pobjednik 305. Sinjske alke je Ivo Zorica kojemu je ovo prva pobjeda u natjecanju Alke u karijeri.

Ivo Zorica alku trči već dvadesetak godina i do sada je osvojio četiri bare i tri čoje. U današnjoj je utrci imao najveći broj punata, ukupno sedam. Jahao je na konju imenom Hope (nada) kojemu ga je posudio prijatelj s obzirom da se njegov ozlijedio.

Slavodobitniku od Predsjednika zlatni prstenom s hrvatskim grbom te sabljom
Viteško alkarsko društvo je slavodobitnika nagradilo slavodobitničkim plamencem hrvatske trobojnice, zlatnom plaketom Alke i novčanim iznosom od 40 tisuća kuna, a pokrovitelj Alke, predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović, zlatnim prstenom s hrvatskim grbom te sabljom. Zlatnu plaketu Alke dobio je alkarski momak slavodobitnika, dok je od predsjednika Milanovića dobio srebrni prsten s hrvatskim grbom te jataganom.

Svečanost povodom 305. Sinjske alke započela je ranim jutrom u 6 sati mačkulama sa stare gradske utvrde, te glazbom Gradske glazbe. Ađutant vojvode je nakon što je pozvao crkvene i svjetovne vlasti na natjecanje, položio vijenac na groblju sv. Frane za sve umrle i poginule članove Viteškog alkarskog društva.

Kasnije, u 13 sati tri trubača i isto toliko bubnjara s Kamička je pozvalo alkare i njihove momke na okupljanje kod alaj-ačuša, pa je u Alkarskim dvorima cijelu povorku primio vojvoda. U 14.30 sati predsjednik Vlade Andrej Plenković i predsjednik Sabora Gordan Jandroković posjetili su Samostan čudotvorne Gospe sinjske nakon čega su, zajedno s hrvatskim predsjednikom Zoranom Milanovićem, sudjelovali na Vojvodinu primanju u Alkarskim dvorima.

Uz predsjednika Vlade je bio potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, ministar obrane Mario Banožić, ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić-Radman, ministrica poljoprivrede Marija Vučković, ministrica kulture i medija Nina Obuljen-Koržinek, te posebni savjetnik predsjednika Vlade akademik Zvonko Kusić.

U Alci se nadmeću muškarci rođeni u Sinju i Cetinskoj krajini
Prema pravilima statuta pravo nadmetanja u Sinjskoj alci imaju samo muškarci rođeni u Sinju i Cetinskoj krajini. Čak desetorici alkara "pošlo je u povijesti za rukom" postati slavodobitnicima tako što su u sve tri trke osvojili po tri boda. Oni su Petar Vuletić, Nikola Cerinić, Josip Ćatipović Ivanov, Stipe Milun, Stjepo Tripalo, Dušan Romac, Ante Milun Ivanov, Dušan Jerkan, Ante Poljak, te Ante Zorica. Najtrofejniji alkar u povijesti Sinjske alke je Nikola Cerinić, rođeni Bračanin koji je pravo sudjelovanja u Alci stekao na temelju domicila, naslovom slavodobitnika Sinjske ovjenčao se čak 12 puta u razdoblju od 1867. do 1899. godine.