Nakon 236 godina grupa derviša obavila molitvu u Beogradu

Grupa derviša sa Kosova došla je u Beograd gdje su danas u Šejh Mustafinom turbetu kod Studentskog trga odrzali zikr, prvi nakon 236 godina u Beogradu.

Okupljeni koji su došli iz Đakovice, nosili su tradicionalnu garderobu, a molitva je počela uz karakteristične ritmičke pokrete koji se razlikuju od ostalih pripadnika muslimanske vjere. 

Derviši kažu da su se okupili kako bi odali počast preminulom rođaku, čija duša je, kako smatraju i dalje živa, prenosi Avaz.

- Ta duša koja je ostala ovdje, među svim ostalim koje su otišle i nestale, nama to simbolično mnogo znači. Mi  volimo da ga posjećujemo, da ga obilježavamo i slavimo, i radimo neka dobra djela koja poklonimo njegovoj duši. Mi imamo  vjerovanje u islamu da  živ čovjek kada radi neko dobro djelo i dobije nagradu od boga za to dobro djelo, tu nagradu može  pokloniti nekom umrlom - objasnio je Muhamed Nasir iz Islamske zajednice.

Šejh Mustafino turbe posvećeno je Mustafi Bagdađaninu, starješini Hadži-šejh Muhamedove tekije u kojoj su se okupljali derviši moćnog reda Kadir.