Nakon brojnih prozivki i vlast u USK počela pričati o porodiljama i višim stipendijama

sa

Kantonalna Vlada usvojila je nacrt Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o socijalnoj zaštiti, zaštiti civilnih žrtava rata i zaštiti porodice s djecom.

Riječ je o usklađivanju Zakona sa federalnim propisima koje je bilo neophodno uraditi kako bi se pomenuti Zakon mogao početi primjenjivati od 1. oktobra, a odnosi se na dječiji doplatak i porodiljske naknade.

Nažalost, naš je kanton među posljednjima koji ovo radi, jer su već ranije porodiljske naknade od 1000 KM osigurali Kanton Sarajevo, Zenica, Tuzla, Goražde… Nakon više zahtjeva i inicijativa iz Koalicije Država da ovo pitanje konačno tretira i riješi i Vlada USK, konačno je napravljen prvi korak.

Koliko je ovo pod pritiskom i zbog izbora koji su pred nama za 15 dana, procijenite sami. Pored ovog, danas je bilo riječi i o stipendiranju studenata sa područja Unsko-sanskog kantona za ovu godinu. Ministarstvo obrazovanja u ove svrhe planiralo 150.000 maraka.

Kako je kazao resorni ministar Almin Hopovac oko 50 studenata ispunjava sve potrebne uslove za stipendiranje. Ono što iz resornog ministarstva obrazovanja možemo najaviti jeste da je sljedeći korak da donesemo visinu stipendije i ovim putem želim informisati studente koji su prošli na javnom pozivu, koji ispunjavaju uvjete da će ta stipendija iz resorog ministarstva biti veća nego ikad odnosno 300 KM na mjesečnom nivou, kazao je ministar Hopovac, javlja Rtv Usk.

I ovo je krajnje zakašnjela reakcija, čista predizborna, komentarisali su danas iz studentske organizacije u Bihaću. Studenata je sve manje, odsjeci se gase, u školama je sve manje učenika, a vlast se bavi samo time kako dobiti izbore, pa se tako sva sistemska rješenja i zakoni koje su morali donijeti davno, stavljaju na sjednice pred same izbore.

I da stvar bude još očitija, mnoge te odluke, davanja za građane, bi trebale stupiti na snagu 1. oktobra.

Slučajno baš, dan pred izbore.