Nakon filmskog bjekstva iz KPZ Sarajevo: Dosad neobjavljeni detalji potrage za Amelom Sejfovićem

Home

Nakon filmskog bjekstva iz KPZ Sarajevo: Dosad neobjavljeni detalji potrage za Amelom Sejfovićem


Nakon dojave da je 3. septembra Amel Sejfović pobjegao iz Kazneno-popravnog zavoda “Miljacka”, policijski službenici MUP-a Kantona Sarajevo (KS) pod nadzorom Tužilaštva KS, odmah su krenuli u potragu za odbjeglim Sejfovićem.

Lociran u Visokom

Nedugo nakon toga, uslijedila su hapšenja osoba za koje postoji sumnja da su Sejfoviću pomogle u bjekstvu. Od samog bijega postojale su indicije da se Sejfović nalazi u okolini Visokog.

Nakon što je od strane Obavještajno-sigurnosne agencije BiH i lociran, u potragu za odbjeglim Sejfovićem, MUP-u Kantona Sarajevo, agenciji koja je predvodila aktivnosti, pridružili su se MUP-ovi Zeničko-dobojskog i Srednjobosanskog kantona, Federalna uprava policije, SIPA i Granična policija BiH. Utvrđeno je da se Sejfović skrivao u blizini telekomunikacijskih repetitora kod Visokog.

Uslijedila je akcija detaljne pretrage terena u mjestima Tušnjići, Gorani, Stjena gora, Tušnjička korita, Zagorice i Završje na području općina Visokog i Kiseljaka. Budući da je tokom skrivanja koristio više SIM kartica i mobilnih telefona, ali i zbog konfiguracije terena, bilo je otežano njegovo preciznije lociranje.

Prilikom intenzivne pretrage, na različitim lokacijama pronađena je hrana, garderoba, automatska puška, mobilni aparati i SIM kartice.

Naoružan pištoljem

S obzirom da je mjesto Buci bilo operativno pokriveno od strane pripadnika MUP-a KS i Obavještajno-sigurnosne agencije BiH, jučer oko 11.45 sati, Sejfović - naoružan pištoljem, uočen je kako pretrčava ulicu u pomenutom naselju. Kada je primijetio policijske službenike, skotrljao se niz liticu u korito rijeke Fojnice i nastavio bježati.

Međutim, upao je u policijsku zasjedu nadomak vodenice, odbacio je pištolj i mobilni telefon te je nakon toga i uhvaćen.

Pritvor za pomagače

Podsjećamo, do sada je Općinski sud u Sarajevu, a na prijedlog Tužilaštva KS, odredio pritvor za sedam osoba dok se za osmu čeka odluka suda.

Oni se sumnjiče da su Sejfoviću pomagali u bjekstvu. U ovom predmetu, Sejfović osumnjičen je za krivično djelo bijeg osobe kojoj je oduzeta sloboda. Istraga je u toku. Inače, budući da Kantonalni sud u Sarajevu pred kojim se vodi postupak u predmetu „Raiffeisen banka“ nije donio odluku o premještanju Amela Sejfovića u KPZ Zenica, takav prijedlog danas je sudu uputilo Tužilaštvo KS, navodi se u zajedničkom saopćenju Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo i Uprave policije MUP-a KS..

 

(Izvor: Avaz.ba)
 


 

Objavio: Tue, 12/09/2017 - 19:16

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top