Nakon izlaska iz pritvora - šta je sve Sud zabranio Batku

batko
Almir Čehajić Batko nakon mjesec dana jučer je izašao na slobodu.

 

Naime, Kantonalni sud u Sarajevo odbacio je prijedlog Tužilaštva da se pritvor Batku produži za još dva mjeseca te mu je omogućio da se brani sa slobode.

Batku su određene sve mjere zabrane, potvrđeno nam je iz Tužilaštva.

Prema riječima glasnogovornice Kantonalnog tužilaštva Azre Bavčić, Čehajiću je zabranjeno napuštanje mjesta boravka, zabranjeno izdavanje novih putnih dokumenata na njenogo ime, te mu je oduzet pasoš.

“Osumnjičenom je zabranjeno upravljanje poslovima 'Otvorene mreže', organiziranje daljeg poslovanja ovog udruženja”, naglasila je za portal Radiosarajevo.ba Azra Bavčić.

Na dalje, Batko ne smije posjećivati prostorije Udruženja niti komunicirati sa suosumnjičenim Davorom Gajem, direktorom firme City Otvorena mreža u sklopu koje je djelovala Batkova emisija 'Udri muški', a zabranjen mu je i kontakt sa svim zaspolenicima i članovima udruženja pomenutog udruženja.

Prema riječima Azre Bavčić, Batku je naloženo da jednom sedmično mora javljati nadležnoj policijskoj stanici.

Podsjetimo, Batko i Davor Gaj uhapšeni su krajem oktobra zbog sumnje da su počinili krivično djelo pranje novca. 

Oni su uhapšeni u okviru akcije Network.

Čehajić se sumnjiči za krivična djela zloupotreba položaja i ovlaštenja i pranje novca u vezi s prikupljanjem novca kojima je svrha trebala biti liječenje bolesnika i transplatacija organa osobama iz BiH u bolnicama van naše zemlje, koje su nudile takve usluge.

Izvršen je i pretres na četiri lokacije u Sarajevu. 

Gaj se sumnjiči za krivično djelo zloupotrebe položaja prilikom čega su neke osobe stekle protivpravnu imovinsku korist na štetu drugih osoba.

Sumnjiči se da je bio odgovorna osoba u firmi "Otvorena mreža" u kojoj su izvršeni pretresi, a istražitelji su pretresli i njegov stan.

Prema dostupnim podacima, Davor Gaj se vodio kao direktor firme "City - Otvorena mreža" d.o.o. Sarajevo pod kojom je emitovana emisija "Udri muški" koju je vodio Almir Čehajić Batko.

Gaj je radio i kao koordinator u programu transplantacija u okviru "Otvorene mreže" koja se bavila humanitarnim radom.