Nakon nekoliko dana odbijanja migranti u kampu 'Lipa' prihvatili obrok

.
- Migranti i izbjeglice u kampu "Lipa" prihvatili su danas obroke, nakon što su ih četiri dana odbijali nezadovoljni boravišnim uslovima. Na štajk glađu i pobunu, kako neslužbeno saznajemo, navođeni su od strane određenih stranih novinara i humanitaraca. Služba za rad sa strancima Bosne i Hercegovine danas je preuzela upravljanje kampom, a navodno, zbog ovakvih i sličnih događaja ograničen je i pristup novinarima. na ovom lokalitetu. Volonteri Crvenog križa već su podijelili jedan obrok i ostale životne potrepštine, a isto će ponoviti u poslijepodnevnim satima

BIHAĆ, 5. januara  - „Razgovarali smo s ovim ljudima i objasnili im da se intenzivno radi na poboljšanju njihovih trenutnih životnih uslova i napokon su prihvatili hranu. Također, dogovoreno je da se zatvore kiosci u neposrednoj blizini kampa, jer se tu izgleda dopremala i pravila hrana samo za one koji imaju novac. Naravno, tu će sada reagovati nadležni organi. Najvažnije je da su ljudi prihvatili hranu i da sada imamo mogućnost da im osiguramo dostojanstvenije uslove“ - kazao je sekretar Crvenog križa Grada Bihaća Selam Midžić.

Migranti i izbjeglice i dalje su frustrirani trenutačnom situacijom, ali sada ipak malo optimističniji.

Gladni smo i hladno nam je, tako da nismo u situaciji baš da se inatimo. Nadamo se da ćemo ove katastrofalne uslove ubrzo zamijeniti boljima, što nam je i obećano“ - kazao je Ali iz Pakistana.

Vojni šatori koji su postavljeni na obližnjoj parceli i koji bi trebali poslužiti kao privremeni smještaj do potpune izgradnje i opremanja kampa, još uvijek su prazni.

Čeka se odobrenje Predsjedništva Bosne i Hercegovine o pripremi same parcele i šatora za privremeni boravak oko 1.000 ljudi, a realizacija se očekuje svaki dan.