Nakon otkupa zemljišta, aerodrom kod Bihaća će biti u funkciji za 24 mjeseca ako bude novca

aerodrom Bihać
Eksproprijacija zemljišta za gradnju aerodroma “Golubić” u Bihaću za sada ide planiranom dinamikom te bi po završetku te faze trebala biti pribavljena i druga dokumentacija neophodna za nastavak radova.

 

Tim povodom u zgradi Vlade Unsko-sanskog kantona premijer Mustafa Ružnić održao je sastanak s predsjedavajućim Skupštine Jasminom Musićem i direktorom JP Aerodrom Bihać Anelom Hadžićem o realizaciji projekta izgradnje aerodroma u naselju Golubić.

Anel Hadžić, direktor preduzeća informisao je čelne ljude kantonalne vlasti o svim potrebnim radnjama koje prethode izgradnji aerodromskog kompleksa te naglasio da bi za efikasnost tog procesa bio neophodna saradnja svih nivoa vlasti kao i značajnija finansijska podrška.

Kantonalna vlast će, u okviru svojih nadležnosti, angažovano sudjelovati u realizaciji potrebnih aktivnosti kako bi bihaćki aerodrom mogao biti u funkciji za tri do četiri godine, po procjeni rukovodstva preduzeća, jer ovaj projekat ima značajan razvojni aspekt za Unsko-sanski kanton.

U razgovoru za Klix.ba Ružnić je kazao da će biti potrebno preprojektovati idejni projekt, otkupiti još preostalih 300.000 metara kvadratnih zemljišta te početi s realizacijom prve faze projekta koja podrazumijeva izgradnju tornja, piste i drugih sadržaja.

“Mi ćemo se uključiti s finansijskom podrškom kada je u pitanju eksproprijacija zemljišta. U toku godine ćemo osigurati 1,2 miliona KM i sve je to prva faza da se izgradi pista, tornjevi i drugi sadržaji. Aeronautička studija je naredila i pomjeranje tornja s juga na sjever tako da ćemo te stvari morati prepraviti u projektima prije urbanističke saglasnosti”, kazao je Ružnić.

Dodao je da su sada konačno stvari poredane onako kako treba te da se “radi ispočetka” kako bi se sve uradilo kako treba i objekat čim prije stavio u funkciju uz dobivanje potrebnih dozvola.

“Kada otkupimo i preostalih 300.000 metara kvadratnih zemljišta i dobijemo svu potrebno dokumentaciju počinjemo graditi. Izgradnja bi trebala trajati 24 mjeseca, a ono što nas raduje jeste da već sada imamo osigurana sredstva za eksproprijaciju preostalih 300.000 metara kvadratnih zemljišta tako da će u narednih mjesec biti raspisan poziv jer imamo 7 miliona KM od Federacije BiH grant sredstava za tu namjenu”, kazao je Ružnić.

Pista na budućem aerodromu Golubić u Bihaću trebala bi biti dužine 2.450 metara, a Ružnić je kazao da ovo neće biti bihaćki aerodrom već čitavog ovog dijela Bosne i Hercegovine.

Kompletna investicija za gradnju aerodroma košta oko 120 miliona KM.