Nakon ponovnog brojanja glasova Bh. blok u Starom Gradu pobijedio Koaliciju za Mostar

Mostar
Nakon ponovnog prebrojavanja glasova sa više biračkih mjesta u Mostaru utvrđeno je da mandat koji je ranije dat SBB-u zapravo pripada Prvoj mostarskoj partiji što znači da je Bh. blok pobijedio u gradskom području Stari Grad.

 

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine je na današnjoj sjednici (14. 1. 2021.)donijela odluku da izmijeni raniju Odluku o utvrđivanju i objavljivanju rezultata lokalnih izbora 2020. godine u Gradu Mostaru.

Razlog za donošenje ovakve odluke je taj što su nakon ponovnog brojanja glasova sa više biračkih mjesta u Mostaru utvrdili da je došlo do promjene u mandatima koje su dodijelili ranijom Odlukom.

Naime, Koalicija za Mostar je na gradskom području Stari grad izgubila mandat, odnosno njen kandidat Ismar Bešo iz SBB-a. Taj mandat je utvrđivanjem tačnog broja glasova dodijeljen Prvoj mostarskoj partiji, odnosno njenom nositelju liste Nazifu Derviškadiću.

Utvrđivanjem još jedne izborne krađe, Bh. blok je zajedno sa partnerskom Prvom mostarskom partijom osvojio tri, umjesto ranija dva mandata u Starom Gradu, a Koalicija za Mostar je osvojila dva mandata.

Ovom promjenom sada Bh. blok u Gradskom vijeću ima ukupno sedam mandata, SDA 11, a nepromijenjeni ostaju mandati HDZ-a - 13, HRS-a tri i Ostajte ovdje koalicije koja je osvojila jedan mandat.

Nakon što je utvrđeno nekoliko izbornih krađa u Mostaru, sve više zvaničnika i političkih partija zahtijevaju ponovno brojanje svih glasova u Mostaru.

Opis nije dostupan.