Nakon poraza Srbije od Švicarske: “Nož, žica, Srebrenica” odjekivalo ulicama Beča (VIDEO)

Nakon sinošnje utakmice između Srbije i Švicarske koja je završila 1:2, situacija u Beču - Ottakringu bila je vrlo napeta, zbog čega je situaciju iz zraka nadgledao i helikopter.

Odmah nakon što je Srbija povela 1:0, srbijanski navijači su izašli na ulice, zbog čega je promet u ulici Ottakringer bio blokiran i zaustavljen.

Loši gubitnici

Kako je u svom tekstu prenio bečki portal, oe24, navijači Srbije, bili su sinoć loši gubitnici. Nakon poraza njiovo raspoloženje je eskaliralo, pa je iz dobrog prešlo u agresivno, zbog čega je policija bila meta isfrustriranih navijača.

Navijačke grupe su se probijale čak i  kroz policijski kordon, napadajući policajce koji su pokušavali iskontrolirati situaciju. Tri 19-godišnjaka i 20-godišnjakinja, koji su na policijske službenike bacali staklene bočice i pirotehničke artikle, uhapšeni su i identifikovani odmah sinoć.

Prema informacijama iz policije, osim materijalne štete, povrijeđenih nije bilo. Tokom napada na službenike policije, pričinjena je i velika štete na policijskom vozilu. Retrovizor je odvaljen, auto je izgrebano i udubljenjo na više mjesta, stoji u policijskom izvještaju, što je za ovaj bečki portal potvrdila i potparolka Irina Steirer.

Situaciju je na svom Facebook profilu prokomentarisao i lider pokreta Odgovor i kandidat za potpredsjednika RS, Ćamil Duraković, jer se po društvenim mrežama širio video iz Beča na kojem, umjesto da bodre vlastitu reprezentaciju, navijači Srbije uzvikuju “Nož, žica, Srebrenica”.

“Sinoć na ulicama Beča umjesto bodrenja vlastite reprezentacije koja je igrala protiv Švicarske, odjekivale su riječi koje su krive za polje nišana u Srebrenici. Parole zbog kojih preko osam hiljada nevinih ljudi leži pod zemljom. Oni koji sebe nazivaju srpskim patriotama još jednom pokazuju da im je bitnija mržnja prema drugoj no ljubav prema vlastitoj državi. Blago nama uz ovakvu komšijsku dijasporu”, napisao je Duraković.