Nakon pucnjave u Grudama: Ranjenom muškarcu amputirana noga, a druga u pitanju

as

U pucnjavi koja se sinoć dva sata iza ponoći dogodila u mjestu Gorica u općini Grude, ubijene su dvije i ranjene dvije osobe.

U ovom krvavom pohodu napadač je koristio kalašnjikov kojim je pucao po ljudima koji su sjedili u kafiću u kojem se ovaj strašan čin dogodio.

Ferdo Galić, brat muškarca inicijala Ž.G. (1949.) koji je teško povrijeđen u pucnjavi uslijed čega mu je jedna noga amputirana, a druga u pitanju, kazao je da ne pamti da se dogodila veća tragedija u Zapadnoj Hercegovini od ovog sinoćnjeg događaja, prenose Grude-online.

“Ta osoba koja je sinoć pucala iz kalašnjikova još jednom je ljetos bacila bombu također pod stolove u objektu i na svu sreću nikome ništa nije bilo, uspjeli su se spasiti.

“Još je jednom nerede napravio, imao je uz sebe pušku. To se sve dešava jer policija ne radi svoj posao i to bih ponovio sada i pred načelnikom policije da je ovdje sada pored mene. Tada je on već trebao biti u zatvoru”, kazao je Galić.

Kazao je da mu je brat dobio teške povrede i da su mu jednu nogu amputirali u bolnici u Mostaru.

“I desna mu je noga u pitanju, u njoj su šarafi i ploče itd. Probudio se i u užasnim je bolovima i još nije svjestan da mu je noga amputirana. Ne zna uopće da su ova dvojica naših mještana poginula, to su mu prijatelji.

Sinoć je taj lokal bio krcat ljudima i svi su legli na pod, bježali po ulicama, u kuće i gdje su mogli da se sakriju dok napadača dvojica muškaraca nisu svladali. Čuo sam da je ispucano 29 metaka. Nakon toga je došla policija”, naveo je on.

Drugi ranjeni je zadobio lakše povrede, riječ je o mladiću inicijala A.G. (1997.). Ubijeni su Mate Grizelj (34) i Velimir Bušić (60), poznati poduzetnik i vlasnik grudskog Vebuscha te jedan od osnivača HDZ-a 1990. i bivši zastupnik u Skupštini ZHŽ.

Policija je nakon pucnjave uhapsila osobu koja se sumnjiči za izvršenje ovog krivičnog djela. U međuvremenu je otkriven i identitet napadača. Riječ je o Jozi Jasku koji je, kako tvrde mještani i ranije privođen zbog korištenja ručne bombe. Osim njega, uhapšen je i njegov brat.

Izvor: