Nakon slučaja silovanja majke pred djecom donijeli novi zakon - kazna kemijskom kastracijom

asd
Seksualno nasilje i nasilje općenito prema ženama u Pakistanu je ogromno. Od 2018. značajno je porastao broj silovanja, kada su imali i jeziv slučaj silovanja i ubojstva šestogodišnje Zainab Ansari

Pakistan je donio novi zakon prema kojem će kazna za neke silovatelje biti kemijska kastracija, nakon prosvjeda javnosti zbog vrlo izraženog seksualnog nasilja u toj državi. Premijer Imran Khan odobrili su zakon prošli mjesec, a danas je stupio na snagu.

Kemijska kastracija je kastracija putem anafrodizijačkih lijekova, kojima se snažno i smanjuje razina testosterona i praktički smanjuje na pubertetsku razinu i već se godinama prema zlostavljačima djece koristi u Indoneziji i Poljskoj. Ovaj zakon je inače samo jedna od mjera kojom se u Pakistanu nastoji smanjiti seksualno zlostavljanje, pa će tako krenuti u izradu registra silovatelja.

Zakon je donesen nakon velikih prosvjeda kada su jednu djevojku silovala dvojica muškaraca nedaleko od grada Lahorea u rujnu. Dvojica napadača su je izvukli iz auta, koji joj je ostao bez na pustoj cesti. Dok je čekala pomoć koju je nazvala, obojica su je silovala, a njezina maloljetna i prestravljena djeca sve su gledala iz automobila. Policija je obojicu kasnije pronašla i uhitila.

Prosvjedi su eruptirali nakon što je glavni državni istražitelj Umar Sheikh izjavio da je žena sama kriva za silovanje, jer je trebala putovati cestom koja nije tako pusta, te da je trebala provjeriti ima li dovoljno goriva prije nego je krenula na put.

Donošenje novog zakona pozdravio je Amnesty International, dok neki kritiziraju kemijsku kastraciju i tvrde da je to prestroga kazna i da se vlasti često ne konzultiraju dovoljno dobro prije nego je odobre.

Pakistanska vlada sada ima rok od 120 dana da zakon trajno odobri i parlament, ali dotad će svjedno biti na snazi. 
Ostale mjere i zakoni koji su doneseni uključuju i zakon po kojem se presude za silovanje moraju donijeti najviše u roku od četiri mjeseca.

Seksualno nasilje i nasilje općenito prema ženama u Pakistanu je ogromno, svake godine u toj državi je ubijeno 1000 žena zbog optužbi da su prekršile neku konzervativnu normu o braku. Od 2018. značajno je porastao broj silovanja, kada su imali i jeziv slučaj silovanja i ubojstva šestogodišnje Zainab Ansari.

Silovatelji u Pakistanu uglavnom dobivaju kazne između 10 i 25 godina zatvora ili smrtnu kaznu vješanjem. Za grupno silovanje kazna je doživotni zatvor. No, neefikasno pravosuđe dovelo je do toga da žene zbog straha da će biti osramoćene slučajeve silovanja ni ne prijavljuju.